Potřebujete pro 4 osoby

Na omáčku

800 g rajčat
2 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžíci rajčatového protlak
1 stonek tymiánu
1 lžíci sušeného oregana
mletý pepř
sůl

Na kuličky

2 starší housky
500 g mletého masa (jehněčího)
1 vejce
2 lžíce nasekané petrželové natě
tuk na opékání
lístky oregana na ozdobu

Rajčata omyjte, spařte, oloupejte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte, nadrobno nasekejte a opečte na oleji. Přidejte rajčatový protlak a krátce poduste. Tymián umyjte, osušte a otrhejte lístky. K cibuli přidejte tymián, rajčata a za stálého míchání vařte asi 30 minut. Omáčku osolte, ochuťte oreganem a pepřem. Nakonec přidejte olivy. Pečivo namočte do vlažné vody, vyždímejte, smíchejte s vejcem a mletým masem. Přidejte petrželovou nať, osolte a opepřete. Směs promíchejte, vytvarujte kuličky a opečte je na rozpáleném tuku. Podávejte s omáčkou a ozdobené lístky oregana. Jako příloha se hodí knedlíky nebo rýže.

Náš tip

Zcela nový rozměr dáte omáčce, když do ní nakonec vaření přidáte 100 g vypeckovaných oliv.