Punčový dort
Autor: Profimedia.cz

 

Punčový

 

Na 2 korpusy

 

380 g polohrubé mouky
6 vajec
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
180 ml oleje
180 ml vody
prášek do pečiva
150 g pikantního džemu (rybízový, malinový)

 

Na punčový rozvar

 

140 ml vody
190 g krupicového cukru
trošku červeného potravinářského barviva
trochu rumu
trochu punče
Na polevu
šťáva ze 2 citronů
200 g moučkového cukru
tmavá čokoládová poleva
100 g nasekaných oříšků nebo mletých piškotů
50 g nasekaných pistácií

 

Postup

 

Všechny přísady na těsto vyšleháme a hmotu rozdělíme do dvou dortových forem vyložených pečicím papírem a při teplotě 180 °C upečeme korpusy a pak je necháme na mřížce vychladnout. Ve větším rendlíku svaříme vodu s cukrem, necháme chvilku povařit, pak odstavíme, přidáme barvivo, rum a punč a důkladně promícháme. Jeden korpus podélně rozřízneme, spodní část namažeme silnou vrstvou džemu a uzavřeme do dortové formy. Druhý korpus rozkrájíme na kousky, každý důkladně namočíme do rozvaru a korpusy poskládáme na namazaný korpus a nakonec přiklopíme druhou půlkou piškotového korpusu, zatížíme a necháme v chladu odležet do dalšího dne. Pak dort vyndáme z formy, ozdobíme polevou, vršek dortu tenkými proužky čokolády a nasekanými pistáciemi, boky mletými oříšky nebo piškoty.

 

Náš tip

 

Vršek dortu můžeme přizdobit ještě máslovým vanilkovým nebo kakaovým krémem.

 

Dort Savoy
Autor: Blesk Hobby
Savoy

 

Na korpus

 

6 vajec
250 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
100 g kvalitního kakaa
150 g Hery máslová příchuť

 

Na náplň

 

500 g smetany
100 g cukru
200 g kvalitní hořké čokolády
100 g kakaa
150 g Hera máslová příchuť
Na višňovou redukci
300 g mražených višní
100 g krupicového cukru
špetka skořice
50 g višňového likéru

 

Na ozdobení

 

2 balení hotového marcipánu
čokoládové vějířky

 

Postup

 

Zvlášť vyšleháme bílky do tuhé pěny a zvlášť žloutky s cukrem. Do vyšlehaných žloutků ruční metlou rychle zamícháme horký rozpuštěný tuk a pak nadlehčíme bílky. Nakonec vmícháme prosetou mouku spojenou s kakaem. Naplníme dortovou formu a pečeme v troubě vyhřáté na 170 ° C zhruba 40 minut.
Smetanu s cukrem a kakaem přivedeme k varu a mírně provaříme. Sundáme z ohně a mícháme, dokud směs lehce nezchladne, pak přidáme čokoládu a tuk a rozmícháme. Hotový krém dáme přes noc do lednice a druhý den dobře vychlazený vyšleháme.Višně lehce podlijeme vodou, přidáme cukr a skořici a vaříme na mírném ohni bez míchání, dokud se objem nesníží o polovinu, pak odstavíme a po mírném vychlazení přidáme alkohol.Korpus dvakrát prokrojíme, promažeme krémem a proložíme směsí višní, pak dáme dort vychladit. Po vychlazení dobře zahladíme zbylým krémem a potáhneme marcipánem. Hotový dort můžeme dozdobit čokoládovými vějíři.