Budete potřebovat

6 květenství černého bezu
2 l vody
1 kg krupicového cukru
1 důkladně omytý citron
½ lžičky kyseliny citronové

Postup

Nejdříve květy důkladně propláchněte studenou vodou, abyste je zbavili hmyzu. Vodu svařte s cukrem. Do velké skleněné láhve dejte okapané květy, přidejte plátky citronu, zalijte teplým cukerným rozvarem a nechte odstát do dalšího dne. Druhý den sceďte tekutinu přes čisté bílé plátno, do sirupu vmíchejte kyselinu citronovou a počkejte, až se zcela rozpustí. Pak slijte sirup do menších skleniček s víčkem. Uzavřete a skladujte v suchu a temnu.

Náš tip

Z květů bezu si můžete připravit i skvělou večeři – kosmatice. Stačí, když omyté květy obalíte jako řízek v trojobalu a osmažíte v rozpáleném oleji. Chutnají dobře naslano i nasladko.