Potřebujete na 3 skleničky po 200 ml

hrst piniových oříšků
4 menší cibule
100 g jemně nasekané čerstvé bazalky
50 g nastrouhaného parmazánu
200 ml extra panenského olivového oleje
2 zarovnané lžičky soli
2 stroužky česneku
lžíce teplé vody
vrchovatá lžička Pomůcky ke konzervování Dr. Oetker
trochu olivového oleje na pokapání

Postup

Piniové oříšky vložíme do igelitového sáčku a válečkem rozdrtíme, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oříšky, cibuli, bazalku, nastrouhaný parmazán, olej, sůl a stroužky česneku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Ve lžíci teplé vody rozmícháme pomůcku ke konzervování, vmícháme do pesta a hotovou směsí naplníme skleničky. Hladinu pesta pokapeme olivovým olejem a ihned uzavřeme víčkem. Skleničky s pestem uchováváme na chladném a tmavém místě.

Náš tip

Pesto je husté pyré původem ze slunné Itálie, které se používá k dochucení jídel, třeba těstovin nebo salátů. Základem je vždy čerstvá bazalka, olivový olej, piniové oříšky a parmazán. Pro změnu můžete přidat česnek, cibuli, sušená rajčata a čerstvé bylinky.