Jak jste se dostala k vaření?

Musím říct, že to přišlo tak nějak samo.  Odstěhovala jsem se od rodičů a najednou nebylo uvařeno. Takže jsem to řešila nejprve hojnými návštěvami restaurací, ale ono to člověka za nějaký čas přestane bavit a navíc to leze i do peněz. A tak jsem sama začala zkoušet vařit.

Markéta Hrubešová vaří ráda. Jen sladkým jídlům se raději vyhne
Autor: Recepty pro radost, TV Paprika
Jaké první jídlo jste uvařila?

Pamatuji si, že jsem začínala na kuřecím mase a zkoušela jsem další a další jídla. Hodně o vaření čtu, zajímají mě nové suroviny, postupy, koukám i na pořady o vaření, čtu si v kuchařkách a strašně mě to baví.

To se všechno hodí ve vaší nové kuchařské show?

Ano, teď točím s Patrikem Bečvářem kuchařskou show pro televizní stanici Paprika. Je to zábavné a snažíme se rozdávat radost lidem, což je i v samotném jménu pořadu – Recepty pro radost s Markétou a Patrikem.

Už se vám povedlo nějaké jídlo totálně zkazit?

Pamatuju si chybu, která mně poučila. Jednou jsem koupila baby špenát a myslela jsem si, že byl opraný a vyčištěný. Dala jsem ho zamrazit. Po nějaké době jsem ho rozmrazila a přidala do špaget. Už při prvním soustu jsem zjistila, že nebyl opraný a písek jsem měla mezi zuby. Od té doby si na to dávám obrovský pozor a vše pečlivě omývám.

Vaříte ráda pro přátele?

Ke mně se všichni sjíždějí na jídlo, už dopředu vědí, kdy a co budu vařit, tak se těší. Raději zvu své blízké k sobě domů než do restaurace. Obvykle chystám velký večeře, vyhraju si s tím a vždy dělám čtyři až pět chodů.  Přemýšlím, aby to všechno k sobě hezky ladilo, sjedu si nakoupit a přitom pečlivě vybírám zeleninu, maso a ostatní suroviny. Chci, aby jídlo vypadalo krásně na talíři. Ráda vařím, když jedeme na chatu na hory a je nás tam víc. Na dvouplotýnce uvařím tak, že si všichni pochutnávají.

Jaké jídlo májí vaši blízcí nejraději?

Jednou jsou ryby, pak je zvěřina, těstoviny apod. Akorát moc nedělám sladké. Čas od času udělám tiramisu nebo mascarpone s jahodami, dokonce i upeču obrácené koláče, ale bohužel k tomu nemám žádný vztah. Raději si dám pořádný kus masa s vynikajícím vínem.

Jak vám chutná v restauracích? Jste schopná i odejít, když vám nechutná?

Poznám, když je jídlo odfláknuté a pak mě prostě to nebaví. Také nemám ráda, když se mě někdo snaží obalamutit, například v jídelním lístku je napsáno, že salát bude z římského salátu a oni mi místo toho donesou salát ledový, to mě štve. Místo toho by měli přijít a omluvit se, že římský salát zrovna došel. Přece jenom jsme jen lidé a já dokážu pochopit, že v restauraci dojde nějaká surovina, ale oblafnout se nenechám.

Vaříte někdy z polotovaru?

Já proti tomu v zásadě nic nemám. Obvykle, když přijdu s malou večer z kroužku domů a mám na uvaření večeře jen půl hodiny, tak nejsem schopná uválet těsto a dělat domácí noky. Občas je prostě koupím od Itala nebo od nějaké české prodejny a použiji ty koupené k domácí omáčce.  Myslím si, že ohledně polotovarů existuje zlatá střední cesta. Dají se sehnat kvalitní a dobré. Proto píšu i ty své kuchařky pro ženy, které jsou vytížené a přesto nechtějí dát dítěti k večeři jen párek.

Hrášková pěna se slanivovým chipsem
Autor: Recepty pro radost, TV Paprika
Hrášková pěna se slaninovým chipsem

Potřebujete pro 4 osoby

200 g zeleného hrášku (může být i mraženého)
1 šalotka
1 lžíce vinného octa
1 stroužek česneku
0,5 dl smetany
4 plátky anglické slaniny
sůl
pepř
olivový olej
na ozdobu lžíce zakysané smetany a 2 plátky černého chleba

Postup

Nejprve si připravíme slaninové chipsy. Rozehřejeme troubu na 180C. Na plech dáme pečící papír a položíme na něj 4 plátky anglické slaniny. Přikryjeme druhým kusem pečícího papíru a dalším plechem. Pečeme asi 10 až 15min.Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou jednu šalotku a jeden stroužek česneku. Po asi 2 minutách přidáme 200 g hrášku a osolíme. Přidáme 1 lžíci vinného octa a necháme chvilku odpařit. Restujeme asi 3 minuty. Přidáme 0,5 dl smetany a směs vymixujeme dohladka. Zdobíme nočkem ze zakysané smetany a slaninovým chipsem.