24. únor 2018
Svátek slaví Matěj, zítra Liliana

3 tipy, jak mít čerstvou a voňavou bazalku po celý rok

/
  • Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně.
    Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. (Shutterstock.com)
    1. června 2015 ● 07:15
     

    Výtečně chutná a skvěle voní. I proto začíná být v našich domácnostech čím dál tím oblíbenější. Přidat ji můžete k rajčatům, do těstovin, salátu, omáček, k rybě i na pizzu. 

  • 1.

    Zmrazte celé listy

    Bazalku si můžete pořídit i jako předpřipravenou sadu pro pěstování bylinek. Nabízí ji například Tescoma.
    Mrazenou bazalku pak můžete používat úplně stejně jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma. 

    Jak na to:

    1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.

    2. Pak je přendejte do ledové lázně.

    3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.

  • 2.

    Zamrazte si pyré

    Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně.

    Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmixovat a zamrazit voňavé pyré.

    Jak na to:

    1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

    2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky.

    3. Na zmrazení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.

  • 3.

    Nasušte si ji


    Rychlé recepty
    Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalku, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.

    Jak na to:

    1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

    2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu. Listy bazalky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.

    3. Sušte 2 až 4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.

    4. Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy