Šípkové víno

Suroviny

2 kg vyzrálých šípků
2 l vody
500 g krupicového cukru

Postup

Šípky důkladně omyjeme, osušíme, trochu podrtíme a vsypeme do velké skleněné zavařovací láhve. Cukr svaříme s vodou, necháme trochu zchladnout a nalijeme na šípky. Hrdlo láhve přetáhneme pergamenem, zavážeme, do papíru uděláme vidličkou několik dírek a láhev postavíme na slunné místo na okenním parapetu a necháme 4 týdny kvasit. Pak víno slijeme přes dvojité husté bílé plátno do láhví, opatříme je zátkou a uložíme na tmavé místo.

Domácí jeřabinka
Autor: Shutterstock.com
Domácí jeřabinka

Suroviny

1 kg zralých jeřabin
400 ml vody
1 l vodky800 g krupicového cukru

Postup

Jeřabiny otrháme, důkladně je vypereme ve studené vodě a necháme rozložené na čisté utěrce oschnout. Pak je ve větší míse podrtíme, nasypeme do velké skleněné láhve, dolijeme vodkou, hrdlo zavážeme pergamenem a necháme na okenním parapetu 3 týdny vyluhovat. Pak tekutinu opatrně slijeme přes husté sítko do většího hrnce, přidáme vodu svařenou s cukrem, dobře promícháme a hotovou jeřabinku slijeme do tmavých skleněných láhví, opatříme korkem, případně zavoskujeme a ukládáme v temnu a chladu.