Pavoučí dort
Pavoučí dort
Autor: archiv
Pavoučí dort

Potřebujete na 16 kousků

Na těsto

525 g mouky
275 ml oleje
250 g moučkového cukru
4 vejce
lžička vanilkové esence
65 g kakaa
4 lžičky prášku do pečiva
275 ml vroucí vody
špetka soli
Na náplň
250 g Hery
50 g meruňkového džemu
500 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkové esence
trošku mléka
2 lžičky kakaa

Na ozdobu

125 g meruňkového džemu
plastoví pavouci

Postup

Bílky vyšleháme do tuhé pěny, v jiné misce vyšleháme žloutky, olej a vanilkovou esenci. Smícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl a pak přidáme žloutkovou směs a vodu. Vše dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme vyšlehané bílky. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a rozbijeme všechny velké vzduchové bubliny, které se v něm udělaly. Korpus pečeme zhruba 30 minut při teplotě 180 °C. Po upečení ho necháme zchladnout a pak opatrně vyklopíme. Rostlinný tuk smícháme s práškovým cukrem, trestí a mlékem na hladkou kaši. Větší část smícháme s meruňkovým džemem, menší s kakaem. Korpus rozřežeme na tři pláty, každý potřeme připravenou náplní a slepíme k sobě, vršek dortu potřeme silnou vrstvou krému a necháme v lednici chvíli ztuhnout. Pak pomocí cukrářské zdobičky domalujeme pavoučí síť, dort ozdobíme pavouky a necháme vychladnout.

Duchové
Duchové
Autor: archiv
Duchové k nakousnutí

Potřebujete na 7 kousků

50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
170 g mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
125 g cukru
60 ml mléka
1 velké vejce
špetka soli
Na ozdobu
1 lžíce marmelády
500 g bílého fondánu
potravinářská barva (černá)

Postup

Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.Tuk rozpustíme v hrnci a přidáme studené mléko a vejce. Nakonec vše spojíme v jedno těsto a pořádně promícháme. Lžičkou naplníme těstem košíčky na muffiny. Pečeme je cca 15 minut na 200° C. Po upečení necháme košíčky vychladnout. Upečené korpusy vyjmeme z košíčků a necháme vychladnout. Vyválíme fondán na tenký plát, pokud se lepí, lehce si posypeme pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízneme vršek muffinů a potřeme jej marmeládou. Na to přilepíme část zřídlého těsta. Základ bubáků překryjeme bílým fondánem a vytvarujeme. Připravíme si potravinářskou barvu a domalujeme oči a pusu.

Strašidelné prstíky
Strašidelné prstíky
Autor: archiv
Strašidelné prstíky

Potřebujete na 20 kousků

250 g polohrubé mouky
50 g plátků mandlí
125 g rostlinného tuku Hera
125 g krupicového cukru
špetka soli
1 žloutek
1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry

Postup

Tuk smícháme s cukrem a solí, přidáme žloutek a citronovou kůru a vše dobře promícháme. Nakonec do směsi vsypeme mouku a vymícháme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Pak z těsta tvarujeme válečky, ozdobíme je mandlemi a nožem naznačíme klouby. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15 minut.

Dýňové koláčky
Dýňové koláčky
Autor: archiv
Dýňové koláčky

Potřebujete na 20 kousků

300 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
125 g rostlinného tuku Hera máslová chuť
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1⁄2 lžičky mletého kardamomu
150 g nastrouhané dýně
citronová poleva na ozdobení (citronová šťáva, moučkový cukr, lžička horké vody)

Postup

Tuk utřeme s cukrem a s vejcem do hladké hmoty, přidáme všechny sypké ingredience, důkladně promícháme a nakonec do těsta vsypeme nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky tvoříme na plech s pečicím papírem kopečky, vytvarujeme je do koleček a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 až 20 minut dozlatova. Vychladlé koláčky zdobíme citronovou polevou.