Horký vaječný likér s kávovým sirupem
Horký vaječný likér s kávovým sirupem
Autor: archiv firem
Horký vaječný likér s kávovým sirupem

Potřebujete na 4 porce

100 ml vaječného likéru
2 žloutky
500 ml mléka
60 g hnědého cukru
kousek skořice
½ vanilkového lusku
sirup
1 lžíce rozpustné kávy
3 lžíce cukru
1 lžíce rumu
150 ml vařící vody

Postup

V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka.
Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80° C. V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci.
Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu, zalijeme horkým likérem.

Kokosové latté
Kokosové latté
Autor: archiv firem
Kokosové latté s kardamomem a medem

Potřebujete na 4 porce

1 l mléka
100 g strouhaného kokosu
2 - 3 lžíce medu podle chuti
3 tobolky kardamomu
4 x 50 ml silné kávy

Postup

Kokos s vyloupaným kardamomem nahřejeme v pánvi při mírné teplotě, dokud nezačne zlátnout. Zalijeme polovinou mléka, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna vařit.
Potom přilijeme zbylé mléko, vše společně necháme přijít téměř k varu, přecedíme a našleháme. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a počkáme, až se pěna usadí na povrchu mléka. Potom do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžíci a po ní do sklenice vlijeme horkou kávu. Podle chuti doplníme medem. Kdo chce, tak třeba ještě kokosovým likérem.

Horká čokoláda
Horká čokoláda
Autor: archiv firem
Horká čokoláda s pomeranči

Potřebujete na 4 porce

800 ml Čerstvého mléka Kunín
100 ml smetany 30 %
2 kusy skořice
150 g hořké čokolády
50 g hnědého cukru
100 ml pomerančové šťávy
2 plátky pomerančové kůry

Postup

V rendlíku svaříme při nízké teplotě pomerančovou šťávu s cukrem na polovinu.
V kastrůlku přivedeme k varu mléko a zvolna 10 minut povaříme s pomerančovou kůrou a skořicí. V dalším kastrůlku nahřejeme smetanu, přimícháme do ní rozlámanou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, vmícháme do ní postupně přecezené mléko a rozmícháme.
Na dno nahřátých šálků nebo teplovzdorných sklenic rozdělíme pomerančový sirup, zalijeme čokoládou, a kdo chce, může přidat malé množství kvalitní brandy nebo rumu.

Čaj masala
Čaj masala
Autor: archiv firem
Mléčný čaj masala

Potřebujete na 4 porce

1 l mléka
200 ml vody
2 lžíce lístků kvalitního černého čaje
15 tobolek kardamomu
lžíce hřebíčku
2 ks skořice asi 3 cm dlouhé
lžíce bílého pepře
5 cm kořene zázvoru nakrájeného na plátky
med nebo cukr podle chuti
špetka soli

Postup

V kastrůlku nahřejeme lehce nadrcené koření, zalijeme vodou, přidáme zázvor, špetku soli a vaříme zvolna 10 minut. Přilijeme mléko, zahřejeme, a když se začnou objevovat první bublinky, přisypeme čaj. Odstavíme, přiklopíme poklicí a necháme 5 minut stát.
Přecedíme a rozdělíme do šálků. Každý si podle chuti dosladí.