Švýcarská směs

Potřebujete

300 g vařených těstovin (větší kolínka)
300 g vařených brambor
150 g vařeného kysaného zelí
150 g prorostlé slaniny
80 g ementálu
velká cibule
2 lžíce oleje
sůl a pepř

Postup

V pekáči osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme zelí, těstoviny a brambory, vše důkladně promícháme, osolíme, opepříme, posypeme nastrouhaným ementálem a dáme péct do trouby, až povrch lehce zrůžoví.

Sýrový nákyp
Sýrový nákyp
Autor: Shutterstock.com
Sýrový nákyp

Potřebujete

8 větších brambor
200 g parmazánu
4 šalotky
200 g nivy
400 ml smetany ke šlehání
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup
Brambory důkladně omyjeme, šalotku oloupeme a obojí nakrájíme na tenké plátky, které vysušíme v čisté utěrce, sýry nastrouháme. Zapékací misky vymažeme olejem a do nich střídavě klademe lehce posolené a opepřenplátky brambor, šalotku, nastrouhanou nivu a parmazán, ten tvoří i poslední vrstvu nákypu. Zalijeme smetanou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.

Bylinková směs s ricottou
Bylinková směs s ricottou
Autor: Shutterstock.com
Bylinková směs s ricottou

Potřebujete

600 g vařených brambor
250 g ricotty
svazek čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka)
2 lžíce olivového oleje
100 ml smetany
2 vejce
100 g slaniny
sůl a mletý bílý pepř

Postup

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s ricottou, nasekanými bylinkami, smetanou vejci a směs trochu osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, vsypeme bramborovou směs, povrch uhladíme a posypeme nakrájenou slaninou. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova.