Piškotová se šlehačkou a jahodami

Potřebujete

5 vajec
2 až 3 lžíce horké vody
80 g hrubé mouky
špetku soli
120 g cukru krupice
asi 500 g čerstvých nebo kompotových jahod
750 ml smetany ke šlehání
1 balíček ztužovače šlehačky
moučkový cukr podle chuti

Postup

Rozklepněte vejce a žloutky oddělte od bílků. Bílky ušlehejte se špetkou soli do pevného sněhu, žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do bílé pěny. Omyjte a očistěte jahody a troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 6 až 7 minut. Těsto se nesmí přepéct, pak by se lámalo a nešlo by zabalit. Upečený horký plát i s papírem položte na vlhkou utěrku, zarolujte a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem a ztužovačem dotuha. Vychladlé těsto rozviňte, potřete šlehačkou a na krém poklaďte na kousky pokrájené jahody. Opatrně zaviňte a uložte do chladu. Před podáváním pocukrujte.

Sametová roláda
Autor: Shutterstock.com
Sametová

Potřebujete

5 vajec
3 lžíce kakaa
5 lžic krystalového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
olej na potření

Na náplň

500 ml mléka
250 g másla
5 lžic polohrubé mouky
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
kokos na posypání

Postup

Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte kakao a jedlou sodu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zašlehejte do žloutkové směsi. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, který předtím potřete olejem. Dejte péct na 10 až 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení nechte mírně vychladnout, odstraňte papír a korpus zarolujte. Z mléka a mouky uvařte hustou kaši a do ní vmíchejte žloutky. Dobře promíchejte, odstavte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte do krému máslo a moučkový cukr. Krém rozdělte na 2 poloviny. Do jedné vmíchejte vanilkový cukr a do druhé kakao. Vychladlý korpus rozrolujte, potřete světlým a potom tmavým krémem. Trochu tmavého krému nechte na potření zatočené rolády. Posypte kokosem a nechte ztuhnout.

Maková roláda
Autor: Shutterstock.com
Maková

Potřebujete

500 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
200 g moučkového cukru
250 g uvařených brambor
1 lžičku prášku do pečiva
1 žloutek na potření

Na náplň

350 g mletého máku
100 ml mléka
100 g krystalového cukru
50 g másla
kůru z 1 citronu

Postup

Uvařené brambory prolisujte. Přidejte mouku, prášek do pečiva, máslo, cukr a vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte uležet asi 30 minut. V hrnci převařte mléko s cukrem, máslem, mákem a se strouhanou citronovou kůrou. Náplň pak odstavte a nechte vychladnout. Uleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále, povrch potřete náplní a zatočte. Navrch závin propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.