Dýňové špagety s liškami
Autor: archiv
Dýňové špagety s liškami

Potřebujete na 4 porce

600 g špagetové dýně
100 ml bílého suchého vína
olivového oleje
150 ml smetany
drcený kmín
1 středně velká cibule
400 g lišek
tymián
pepř
sůl

Postup

Špagetovou dýni rozpůlíme, vyndáme semínka a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z dýně vyjmeme jednotlivá vlákna (špagety) a necháme je okapat. Houby propereme a necháme okapat, na pánvi orestujeme na oleji pokrájenou cibuli, přidáme houby a vše ochutíme solí, pepřem a kmínem. Směs zalijeme vínem a necháme mírně podusit doměkka. Nakonec přidáme smetanu, vše dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Špagety podáváme s liškovým ragú.

Dýňový koláč
Autor: archiv firem
Dýňový koláč

Potřebujete na 8 kousků

500 g dýně Hokkaidó
200 g kakaových oplatek BEBE
100 g moučkového cukru
500 ml mléka
150 g másla
100 ml smetany
3 vejce
mletá skořice
mletý zázvor
máta

Postup

Dýni oloupeme, dužinu nakrájíme na díly, dvě třetiny jemně nastrouháme a vaříme v 500 ml mléka zhruba 15 minut. Slijeme, dobře vymačkáme a smícháme s cukrem, zázvorem a skořicí. Žloutky smícháme se smetanou a 50 g másla, promícháme a pak vlijeme do dýňové směsi. Sušenky rozdrobíme na malé kousky, promícháme se zbytkem másla a na dně formy z této hmoty vytvoříme korpus. Na těsto naneseme dýňovou náplň a pak pečeme troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Bílky vyšleháme s cukrem. Na horký koláč rozetřeme bílkový sníh, dozdobíme plátky dýně a necháme v troubě 10 minut dopéct. Upečený koláč necháme vychladnout, dozdobíme lístky máty a podáváme.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Autor: Billa
Dýňová polévka

Potřebujete na 4 porce

600 g očištěné dýně
1 střední bílá cibule
1 stroužek česneku
100 g kokosového mléka
200 g zeleninového vývaru Naše bio
1 pomeranč
olivový olej
mletý černý pepř
20 g zázvoru
chilli
sůl
koriandr
dýňová semínka

Postup

V rozehřátém hrnci na oleji orestujeme šalotku, přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a nadrobno krájenou dýni. Necháme mírně orestovat, pak zalijeme vývarem, přidáme kokosové mléko, sůl, pepř a povaříme, dokud dýně nezměkne. Směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme pomerančovou šťávou. Podle chuti přidáme chilli, ozdobíme koriandrem, semínky a podáváme.