S kandovaným ovocem

Potřebujete

3 hrnky hladké mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 hrnek oleje
1 hrnek pomerančové šťávy
3 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžíce nasekaného kandovaného ovoce

Postup

Žloutky utřete s cukrem do pěny a postupně zapracujte mouku s práškem do pečiva, olej, šťávu a nasekané ovoce. Nakonec do těsta vmíchejte tuhý sníh z bílků. Formu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Vlejte těsto a dejte na 30 minut do trouby předehřáté   na     180 °C.

Maková bábovka
Autor: archiv firem
Maková bábovka s rozinkami

Potřebujete

250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
200 g máku
50 g rozinek
50 g pomerančové kůry
100 ml předehřátého mléka
1 lžička vanilkové esence
1 balíček vanilkového cukru
200 g krystalového cukru
6 vajec
500 g polohrubé mouky
1,5 lžičky kypřícího prášku

Postup

Předehřejte troubu na 180° C. V jedné míse smíchejte směs máku, rozinek (ty si předem namočte, aby změkly) a pomerančové kůry a to celé zalijte zahřátým mlékem a vše dobře promíchejte. V druhé misce utřete tuk, krystalový a vanilkový cukr. Poté přidejte vanilkovou esenci. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém a pečlivě vymíchejte. Nakonec přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vše smíchejte do hladkého těsta. Do něj poté přidejte směs máku a rozinek a smíchejte všechno dohromady. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte strouhankou, aby se těsto k formě nepřilepilo. Poté ji naplňte těstem a pečte asi 60 minut. Bábovku podávejte vychladlou a posypanou moučkovým cukrem.

Jablečná

Potřebujete

4 vejce
130 g másla
200 g cukru
150 ml smetany
3 jablka
200 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
80 g mletých lískových oříšků
tuk a mouku na vymazání a vysypání formy

Postup

Oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte změklé máslo, smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků a nastrouhaná jablka. Těsto vlejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Dejte péct na 50 minut až hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.