Ovesné sušenky s jablky

Suroviny

400 ml hladké mouky
300 ml moučkového cukru
500 ml Ovesných vloček jemných Emco
100 g hořké čokolády
2 jablka
200 g Hery
2 lžičky jedlé sody
trochu mléka

Postup

Mouku smícháme se sodou, cukrem, vločkami a kousky čokolády. Do směsi nastrouháme jablka bez slupky a přimícháme rozpuštěný tuk. Pokud je těsto tuhé, naředíme mlékem, mělo by být lepivější. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme pomocí dvou lžic hromádky dál od sebe, pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dozlatova.

Citronové sušenky
Citronové sušenky
Autor: Shutterstock.com
Citronové sušenky

Suroviny

250 g hladké mouky
2 žloutky
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
lžička jemně nastrouhané citronové kůry
špetka skořice
hladká mouka na vál

Na ozdobení

300 g moučkového cukru
lžíce horké vody
šťáva z citronu
60 g nasekaných loupaných pistácii
půlky vlašských ořechů

Postup

Ze všech přísad na těsto vypracujeme tužší hmotu, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v ledničce. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o síle zhruba 6 mm a rádýlkem nebo vykrajovátkem vytvoříme sušenky. Pečeme na plechu potaženém pečicím papírem při teplotě 175 °C dorůžova. Z prosetého moučkového cukru, vody a šťávy vymícháme hodně hustou polevu (pokud je řídká, přidáme ještě trošku moučkového cukru), sušenky polijeme a každou ozdobíme půlkou vlašského ořechu a nasekanými pistáciemi.