5 receptů na klasické vánoční cukroví:
linecké
rohlíčky
kokosky
včelí úly
marokánky

I když rádi experimentujeme, na klasické recepty na cukroví, které je stejně nakonec nejoblíbenější, nedáme dopustit. Co nesmí chybět na vánočním stole?

Linecká kolečka s marmeládou

Linecké koláčky
Autor: Shutterstock.com

Potřebujete

100 g cukru
300 g hladké mouky
1 až 2 žloutky
1 vejce
150 g tuku

Postup

Na vál prosijte mouku, cukr a rozdrobte tuk. Přidejte žloutek a jedno celé věje. Nejprve nožem a pak rukou vypracujte těsto. V chladu nechte odpočinout nejméně tři hodiny. Pak vyválejte plát silný 3 mm a vypichujte kolečka. Na pečícím papíru pečte dožluta. Vychladlá kolečka slepujte k sobě marmeládou.

Vanilkové rohlíčky s ořechy

Vanilkové rohlíčky
Autor: Shutterstock.com

Potřebujete

150g hladké mouky
100 g tuku
50 g mletých ořechů nebo mandlí
20 g práškového cukru
1 žloutek
100g vanilkového cukru

Postup

Na vál prosíme mouku, cukr, přidáme cukr, vanilkový cukr a oříšky. Přidejte tuk, žloutek a vypracujte těsto. Nechte půl hodiny odpočinout v chladu. Pak si vyválejte váleček, z něj ukrajujte kousky a tvarujte rohlíčky. Peče ve středně vyhřáté troubě do světle růžova. Teplé je obalte ve vanilkovém cukru smíchané s moučkovým.

Pravé kokosky z bílků

Kokosky
Autor: Shutterstock.com

Potřebujete

210 g cukru krystal
210 g strouhaného kokosu
70 g hrubé mouky
3 bílky
1/2 dcl bílého vína

Postup

Bílky a cukr ušlehejte v hrnečku ve vodní lázni, až je směs horká. Pak přidejte kokos a víno a znovu zahřejte. Horkou směs odstavte a přidejte mouku. Na plech vyloženým pečícím papírem tvořte hromádky. Nechte je půl hodiny odpočinout a pak pečte v mírně vyhřáté troubě. Můžete je nechat jednotlivě nebo poslepovat dva kousky marmeládou.

Vosí hnízda z piškotů

Autor: Profimedia

Potřebujete

200 g mletých piškotů
180 g cukru moučky
80 g másla
4 lžíce rumu
2 lžíce vody
3 lžíce kakaa

Na náplň

1 prolisovaný vařený žloutek
80 g cukru moučky
2 lžíce rumu
1 syrový žloutek
1 lžíce kondenzovaného mléka
40 až 45 piškotů na podložení

Postup

Vypracujte těsto a natlačte ho do formiček vysypaných moučkovým cukrem. Pak opatrně vyklepněte a nechte zaschnout. Všechny přísady na náplň vymíchejte dohladka a plníme do úlů. Můžeme přidat i kapku koňaku. Plné úly postavte na piškoty.

Pravé marokánky

Marokánkay
Autor: Shutterstock.com

Potřebujete

250 ml šlehačky
160 g cukru krystal
40 g hladké mouky
80 g rozinek
80 g kandovaného ovoce
100 g sekaných mandlí nebo ořechů

Postup

Šlehačku s cukrem svařte v hrnci na hustou kaši. Nechte vychladnout a pak přimíchejte ořechy, kandované ovoce a rozinky. Na pečící papír tvořte z hmoty lžičkou placičky. Při 170 °C pečte dozlatova. Po upečení můžete polít čokoládovou polevou.