Šneci s brusinkovou náplní

Potřebujete asi  na 80 kusů

Na náplň

125 g nasekaných sušených brusinek
50 g mletých mandlí
80 g nasekané hořké čokolády
1 vejce
1 balíček skořicového cukru

Na těsto

375 g hladké mouky
150 g cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 vejce
180 g změklého másla nebo margarínu
2 polévkové lžíce vody
2 zarovnané kávové lžičky kakaa

Postup

Na přípravu náplně v míse vařečkou smícháme brusinky s mandlemi, čokoládou, vejcem a skořicovým cukrem. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem, vanilínovým cukrem, vejcem, máslem nebo margarínem a vodou a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné zapracujeme kakao. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme světlé i tmavé těsto na pláty 20 x 10 cm. Světlé těsto položíme na tmavé těsto, přitiskneme a opatrně rozválíme na obdélník 40 x 20 cm. Na těsto naneseme náplň a uhladíme. Podélně rozřízneme a každý obdélník zvlášť srolujeme. Uložíme na 1 hodinu do chladničky. Rolády nakrájíme ostrým nožem na plátky o tloušťce 1 cm a rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Šneky necháme vychladnout. Hořkou čokoládu lze nahradit jiným druhem čokolády. V dobře uzavřené nádobě můžeme šneky uchovávat 3 týdny.

Sněhuláci.
Sněhuláci.
Autor: archiv firem

Sněhuláci

Potřebujete na 10 porcí

Na těsto

1 balení Perníku Dr.Oetker
400 ml vody
120 ml oleje
200 g změklého másla

Na ozdobení

3 balíčky Polevy světlé Dr.Oetker
200 g strouhaného kokosu
Tubičky na zdobení 4 barvy
Zdobení 4 druhy
10 špejlí

Postup

Směs na přípravu perníku smícháme s vodou a olejem podle návodu na obale. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Vychladlý perník rozdrobíme, přidáme máslo a ručně vypracujeme dohladka. Z těsta vytvoříme 10 kuliček (Ø 4 cm), 10 kuliček (Ø 3 cm), 10 kuliček (Ø 1,5 cm) a ze zbylého těsta vytvoříme 10 válečků a 10 koleček na klobouk. Vše uložíme asi na 1 hodinu do chladničky. Na ozdobení rozpustíme polevy (bez obalu) v kastrůlku ve vodní lázni. Jednotlivé kuličky postupně namáčíme do polevy a obalíme v kokosu. Necháme zatuhnout. Na špejle postupně napícháme 3 kuličky, tak abychom vytvořili sněhuláka a kolečko a váleček jako klobouk. Tubičkami a zdobením ozdobíme dle vlastní fantazie. Sněhuláky můžeme obalit i v mletých oloupaných mandlích.