Potrebujete

Na nádivku
100 g sušených meruněk
100 g sušených švestek
100 g sušených datlí
100 g sušených fíků
100 g rozinek
150 ml rumu

Na těsto
500 g hladké mouky
1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
250 ml vlažného mléka
60 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
70 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
1 lžička citronového aroma

Na potření a posypání
1 rozšlehané vejce
1 vanilkový cukr

Postup

Kandované ovoce pokrájíme na malé kousky a naložíme přes noc do rumu. Mouku prosejeme do mísy, promícháme s droždím, přidáme mléko, cukr, máslo, vejce, sůl, citronové aroma a elektrickým ručním šlehačem s hnětacími háky nebo ručně vařečkou zpracujeme těsto, pak ho necháme zakryté kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Čtvrtinu těsta dáme stranou, zbylé rozdělíme na dva stejné díly, z každého vyválíme kouli a ty pak rozválíme na dva ovály o síle 5 mm. Ovocnou směs rozprostřeme na jeden ovál, na okraji ponecháme 2 cm volné místo, těsto potřeme rozšlehaným vejcem, přiložíme druhý ovál a přitiskneme. Naplněné těsto přendáme opatrně na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený papírem. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, nohy a ruce a přilepíme je k tělu rozšlehaným vejcem. Zbytky těsta rozválíme a vykrájíme z nich různé tvary, kterými ozdobíme tělo. Mikuláše potřeme rozšlehaným vejcem a na teplém místě necháme 30 minut kynout.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Vychladlého Mikuláše posypeme vanilkovým cukrem.

Mikuláš
Mikuláš
Autor: archiv firem