Kokosové koule

Suroviny (na 40 kousků)

400 g strouhaného kokosu
300 g cukru
100 ml vody
200 g tuku Hera máslová příchuť
300 g bílé čokolády
špetka skořice

Postup

Vodu s cukrem a skořicí přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Cukrovým rozvarem přelijeme kokos a za občasného promíchání necháme mírně vychladnout. Do teplé směsi přidáme čokoládu a rostlinný tuk a promícháme. Směs necháme vychladit do druhého dne, pak tvarujeme kuličky, obalujeme je v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.

Lanýže
Autor: archiv firem
Čokoládové lanýže

Suroviny (na 30 kousků)

200 g smetany na šlehání
500 g čokolády
100 g tuku Hera máslová příchuť
200 g kakaa

Postup

Smetanu s kakaem přivedeme k varu a necháme zhruba 1 minutu povařit. Pak směs stáhneme z ohně a po zchladnutí přidáme do teplé směsi podrcenou čokoládu a tuk a důkladně promícháme, aby se vše spojilo. Směs necháme do druhého dne v chladu, další den tvarujeme z hmoty kuličky, které obalujeme v kakau. Na jednotlivé kuličky můžeme vidličkou utvořit lehký vzor.

Mandlové kuličky
Autor: Profimedia.cz
Mandlové kuličky v pistáciích

Suroviny (na 20 kousků)

300 g loupaných jemně mletých mandlí
1 čerstvý bílek
150 g moučkového cukru
1 lžíce třešňovice
150 g kandovaných třešní
mleté loupané nesolené pistácie na obalení

Postup

Mandle smícháme s moučkovým cukrem, přidáme bílek a třešňovici a vypracujeme tužší těsto. Z něj tvoříme menší placičky, do každé zabalíme jednu kandovanou třešni a kuličky obalíme v pistáciích a vložíme do papírového košíčku.

Nugátové kostky
Autor: Profimedia.cz
Nugátové kostky

Suroviny (na 30 kousků)

1 kostka 100% tuku
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 lžíce tmavého kakaa
2 sójové suky
200 g drcených piškotů
trošku rumu
moučkový cukr a na obalení

Postup

V míse smícháme drcené piškoty, rozpuštěný tuk, cukr, kakao a nastrouhané sójové suky a podle chuti přidáme rum. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme ztuhnout do ledničky. Pak plát rozkrájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě na kostky, každý kousek obalíme v moučkovém cukru a uložíme.

 

Další recepty na skvělé domácí vánoční cukroví, tipy na slavnostní vánoční, silvestrovský a novoroční stůl a spoustu dalších dobrot najdete v prosincovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.

 

Blesk Vaše recepty
Autor: archiv