Vánočka
Autor: archiv firem
Potřebujete

 

1 kg hladké mouky
150 g cukru krupice
84 g droždí
5 ks žloutků
100 g sušených brusinek nasekaných nadrobno
400 g smetany na vaření
150 g propuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g sekaných mandlí
20 ml rumu

 

Postup

 

Nejprve si uděláme kvásek z vlažné smetany, droždí a cukru. Vše spojíme metlou, která nám do směsi vžene kyslík a tím urychlí kvašení. Lehce zaprášíme moukou a dáme na teplé místo vykynout. Do prosáté mouky přidáme mandle a brusinky, kvásek, žloutky a začneme zpracovávat. Po částečném spojení kvásku a mouky přidáme tuk a hněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Aby vánočka nepraskala, je dobré těsto nechat nakynout a poté opět nechat klesnout (neboli utáhnout) a to dvakrát a po třetím vyběhnutí teprve začít plést. Vánočku potřenou ředěným žloutkem a posypanou sekanými mandlemi pečte cca hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C.

 

Kabátova máslová vánočka
Autor: archiv firem
Náš tip

 

Nevíte, jak se vánočka správně motá? Tak se podívejte na některý z návodů, například na Jaksiudelat.cz. A pokud na pečení nemáte čas nebo šikovné ruce, takže to nezkusíte ani letos, můžete si koupit vánočku již hotovou. Třeba ručně vyráběnou Kabátovu máslovou vánočku z másla, pravých vajec, s vanilkou, kandovanou kůrou a plátky mandlí, kterou pořídíte za 119 Kč.