Čokoládový dort se švestkami

Potřebujete (na 16 kousků)

Na drobenkové těsto

150 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
1 skořicový cukr
75 g změklého másla

Na piškotové těsto

100 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 vejce
4 lžíce vody
½ kypřicího prášku
80 g Gustinu Dr.Oetker
2 zarovnané lžíce práškového kakaa
100 ml rumu

Na švestkovou náplň

385 g kompotovaných švestek
1 balíček Dort –želé čiré
200 ml šťávy z kompotu
1 skořicový cukr

Na šlehačkovou náplň

400 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 Smeta-fix
60 g strouhané hořké čokolády

Na ozdobení

1 balíček Fondánu Dr.Oetker
2 zarovnané lžíce kakaa

Postup

Ze všech surovin na drobenkové těsto uděláme sypkou směs, kterou nasypeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a lžící ji přitiskneme ke dnu. V misce vyšleháme vejce s vodou, cukrem elektrickým ručním šlehačem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem a škrobem a při nízkých otáčkách zašleháme šlehačem do vaječné směsi. Těsto rozetřeme na drobenku a korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 ᵒC zhruba 30 minut, pak ho necháme vychladnout. Želé připravíme podle návodu na obalu, použijeme 200 ml šťávy z kompotu a skořicový cukr. Korpus podélně rozřízneme, spodní část pokapeme polovinou rumu, naplníme švestkovou směsí, přiklopíme vrchním korpusem, pokapeme zbytkem rumu a dáme na 1 hodinu do lednice. Smetanu vyšleháme s cukrem a Smeta-fixem, metličkou vmícháme čokoládu a krém naneseme na korpus. Fondán vyválíme na vále posypaném moučkovým cukrem na plát o průměru zhruba 30 cm, položíme ho na dort a lehce přitiskneme, zbylé cípy odstřihneme a vršek posypeme kakaem. Ze zbylého fondánu vymodelujeme hvězdičky a ozdobíme s nimi vršek dortu. Dort necháme vychladit.

Švestkový medovník
Autor: archiv firem
Švestkový medovník

Potřebujete

4 šálky mouky
2 šálky mléka
1 šálek moučkového cukru
250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
2 vejce
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
1,5 lžičky jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
1 šálek povidel
Švestky

Postup

Předehřejeme troubu na 200° C. Utřeme vejce s cukrem, pak přidáme přepuštěný rostlinný tuk a smícháme. Poté do mísy přidáte všechny sypké ingredience – prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakao. Nakonec do těsta přidáme mléko. Vše smícháme dohromady dohladka. Nakonec přidáme povidla, perníkové koření a švestky.  Vše dobře promícháme a vložme do předem vymazaného a vysypaného plechu nebo dortové formy.  Pečeme asi hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme vystydnout a podáváme pocukrovaný nebo s rozpuštěnou čokoládou.