„Játra je ideální vyčistit a alespoň měsíc dodržovat zdravější životní styl, což se ale bohužel většině lidí udělat nechce. Druhou variantou pak je připravit svá játra aspoň několik dní před samotným popíjením,“ upozorňuje výživový poradce Martin Škába. Lehká očistná kůra pak zároveň zajistí to, že vaše kocovina bude menší, nebo se jí dokonce vyhnete úplně. Jak na to? Minimálně 3 až 4 dny před Novým rokem se vyplatí držet

Vzdejte se masa

Z jídelníčku vyškrtněte na těch pár dní maso, aby si střeva a játra mohly trochu vyčistit a odpočinout. Dopřejte si denně alespoň půl litru ovocné a zeleninové šťávy. Hodí se hlavně ta z červené řepy a jablka v poměru 1:1. To je skvělá kombinace pro játra stejně jako mix šťávy z mrkve, řepy a okurky.

Hodně pijte

Nejen v den oslavy, ale i dny před ním hodně pijte, nejlépe neperlivou minerálku, která dodá tělu živin. Pročistit a posílit játra také pomáhá pití zeleného čaje Puerh. Ideálně třikrát denně.
5 Kromě minerálů tělu prospívají i vatelíny. Abyste jich měli dost, konzumujte třikrát až pětkrát denně vitamíny skupiny B. K tomu si ještě přidejte Lecitin.

Vsaďte na ořechy

Při kocovině pomáhají oleje. Tak si do stravy zařaďte za studena lisovaný lněný a konopný olej. Pomůže také hrst nesolených para ořechů, mandlí a kešu ořechů.Zařaďte do jídelníčku kysané zelí a rozemleté lněné semínko, které pomůže s pročištěním střev a tím pomůže játrům.

Pořádně se najezte

Nejdůležitější ke zdárnému přežití oslav je dobré jídlo, a to platí i pro dietáře.„Paradoxně si před popíjením můžete dopřát tučnější jídla. Nejhorší je totiž pít a jíst pouze nízkotučnou stravu nebo nejíst vůbec! Dopoledne ale rozhodně vypijte alespoň půl litru zeleninových šťáv. Tímto způsobem se játra posílí a více takzvaně vydržíte,“ radí Martin Škába. Další rady najdete na skaba.cz