Základem pro podávání je správně vychlazená lahev, která by měla mít teplotu 3 až 5 stupňů Celsia. V lednici měla být optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Nezkoušejte ho narychlo chladit v mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí sommelier Tomáš Brůha.

Odstraníme kapsli.
Autor: archiv firem
1 Odstraníme kapsli.

Roztočíme drátěnou sponu
Autor: archiv firem
2 Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.

Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
Autor: archiv firem
3 Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.

Uvolněte korek.
Autor: archiv firem
4 Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Sekt servírujeme.
Autor: archiv firem
5 Servírujeme do sklenek typu flétna, asi do jedné poloviny. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.