Gulášová

Suroviny (na 4 porce)

250 g předního hovězího masa
2 cibule
2 lžíce sádla
2 brambory
1 větší mrkev
mletá sladká a pálivá paprika
3 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
voda
3 lžíce hladké mouky
sůl a pepř

Postup

Na rozehřátém sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme kousky masa, mletou papriku a vše krátce orestujeme. Pak směs zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme za občasného promíchání doměkka. Pak do polévky přidáme pokrájené brambory a mrkev a dovaříme. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, ochutíme drceným česnekem, solí a pepřem a necháme krátce povařit.

Cibulačka s opečeným chlebem a sýrem
Cibulačka s opečeným chlebem a sýrem
Autor: Shutterstock.com
Cibulačka

Suroviny (na 4 porce)

3 velké cibule
trochu olivového oleje
300 ml suchého bílého vína
800 l zeleninového vývaru
trochu smetany ke šlehání
sůl a pepř

Na tousty

1 bageta
kousek čedaru
kousek másla
špetka mletého muškátového květu

Postup

Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme kolečka cibule, zalijeme vínem a necháme na mírném ohni vařit, až se tekutina skoro vyvaří a cibule zesládne. Pak do polévky přilijeme vývar a 20 minut povaříme. Polévku zjemníme troškou smetany, dochutíme solí a pepřem a necháme prohřát. Plátky bagety rozložíme na plech vymazaný máslem a opečeme z obou stran. Při obracení každý plátek posypeme troškou strouhaného čedaru a špetkou muškátového květu a necháme rozpéct.

Kuřecí polévka
Kuřecí polévka
Autor: Profimedia.cz
Kuřecí s játrovými knedlíčky

Suroviny (na 4 porce)

kousek kuřete
voda
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 hrsti polévkových nudlí
libeček a petrželová nať
sůl a pepř

Na knedlíčky

100 g kuřecích jater
1 vejce
trochu strouhanky
1 stroužek česneku
majoránka
sůl a pepř

Postup

Omyté maso zalijeme vodou, přidáme sůl, cibuli a koření a vaříme, až maso změkne. Pak vývar slijeme, maso obereme z kostí, vrátíme do vývaru, přidáme pokrájenou zeleninu, nasekané bylinky a nudle. Kuřecí játra naškrábeme najemno, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř a zahustíme strouhankou. Z hmoty tvoříme menší knedlíčky, které zavaříme v horké polévce, podle chuti polévku osolíme a opepříme.

Náš tip

Až začne vývar vřít, začneme sbírat z hladiny pěnu, aby vývar zůstal čirý.

Další levné recepty na polévky, omáčky, jídla z brambor, zabijačkové dobroty, sýrové pokrmy nebo domácí buchty, koláče, řezy a zákusky najdete v lednovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.

Titulka Blesk Vaše Recepty 1/2015
Autor: archiv