Malovaná roláda

Potřebujete

Na malování

½ bílku
½ žloutku
1 zarovnaná lžíce prosetého kakaa
2 zarovnané lžíce moučkového cukru
3 zarovnané lžíce hladké mouky

Na těsto

5 a 1/2 bílků
5 a 1/2 žloutků
120 g cukru
80 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker

Na náplň

1 balení Krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr.Oetker
200 ml studeného mléka
2-3 zarovnané lžíce moučkového cukru

Postup

Na přípravu těsta na malování vyšleháme  ½ žloutku a ½ bílku elektrickým ručním šlehačem  na středním stupni do pěny. Smícháme kakao, cukr, hladkou mouku a po částech zašleháme na nejnižším stupni k vejci dohladka. Těstem naplníme mikroténový sáček, ustřihneme malý růžek a malujeme podle vlastní fantazie na plech vyložený papírem na pečení. Plech s namalovaným vzorem uložíme asi na hodinu ztuhnout do mrazáku. Na přípravu těsta vyšleháme z bílků sníh elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Žloutky s cukrem vyšleháme na nejvyšším stupni do pěny. Do žloutkové směsi opatrně ručně metličkou vmícháme mouku a sníh. Plech z mrazáku vyjmeme. Těsto opatrně rovnoměrně rozetřeme na namalovaný vzor. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 10 minut. Upečený plát s papírem necháme vychladnout.  Nerolujeme! Směs na přípravu náplně vyšleháme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Plát potřeme náplní. Rolujeme a přitom opatrně stahujeme papír, na kterém jsme plát pekli. Roládu uložíme do chladničky.

Kávová roláda
Kávová roláda
Autor: Shutterstock.com
Kávová roláda

Potřebujete

Na těsto

6 vajec
180 g cukru
180 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g másla
80 g mletých ořechů
2 lžičky instantní kávy

Na náplň

200 g mascarpone
100 g tvarohu
4 lžíce třtinového cukru
150 ml smetany
1 lžičku instantní kávy

Postup

Ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kávu rozpuštěnou v trošce vody a ořechy. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Horký plát dejte na utěrku, zatočte a nechte vychladnout. Mezitím smíchejte tvaroh s mascarpone, cukr a kávu rozpuštěnou v trošce vody. Nakonec přidejte ušlehanou smetanu. Roládu rozviňte, sejměte z ní pečicí papír a naplňte ji krémem. Opatrně zatočte a nechte ji v chladu asi 4 hodiny.