Suroviny (na 35 koláčků)

Na těsto

500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
8 lžic cukru
4 žloutky
špetka soli
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 g rozpuštěného másla
1 vejce na potření těsta
rozpuštěné máslo + rum na potření koláčků

Na náplně
Z lučiny

250 g lučiny
3 žloutky
kůra a šťáva z 1 limetky
cukr dle chuti

Povidlová

150 g lučiny
200 g švestkových povidel
špetka mletého hřebíčku

Vanilková

1 vanilkový pudink
250 ml mléka
4 lžíce cukru
1 vanilkový lusk
150 g lučiny

Na drobenku

125 g polohrubé mouky
125 g mandlové mouky
125 g moučkového cukru
80 g másla
kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
1 žloutek

Postup

Do mísy nalijeme mléko, přidáme žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmícháme. Do směsi přisypeme mouku se solí a vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 20 minut. Pak tvoříme z těsta malé kuličky, přeložíme je na plech a necháme dalších 15 minut kynout. Připravíme si náplně – u prvních dvou smícháme všechny přísady, na třetí náplň uvaříme pudink, necháme ho vychladit a pak do něj vmícháme lučinu. Na drobenku do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Dnem pomoučené malé skleničky vytlačíme do těsta důlky, kousky potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme náplněmi a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C zhruba 8 až 10 minut. Horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).

Další sladké recepty, ale i spoustu báječného čtení o bydlení a zahradě najdete v únorovém čísle časopisu Blesk Hobby.

 

Titulka Blesk Hobby 2/15
Titulka Blesk Hobby 2/15
Autor: archiv