Vykradení byste si všimli hned, ale pečlivě zkontrolujte, jestli vám tam někdo jen tak nechodil. V plotě může být třeba šikovně schovaná díra, kterou si k vám někdo chodí pro dřevo. Nebo má zadní branka vylomený zámek. To všechno je potřeba hned opravit.

1 Vyvětrejte

Když je venku opravdu teplo, na zdech se kondenzuje vlhkost a ta v lepším případě poškodí omítku, v tom horším se objeví plíseň. Proto raději větrejte pomalu a po etapách. Když narazíte na zkřížená okna, hned je neopravujte, protože si stavení ještě možná sedne. Na menší škvíry vystačíte se samolepicím izolačním těsněním.

2 Vymeťte komín

Než poprvé zatopíte, raději komín dobře zkontrolujte. Mohlo se vám do něj dostat zvíře, třeba pták nebo kuna. Nejlepší je vyčistit komín přímo ze střechy kominickou koulí a zároveň prověřit kouřovod. Nezapomeňte, že i u rekreačního objektu je podle zákona potřeba udělat jednou za rok revizi. Ale raději si na ni nezvěte „kominíka Pepíka“, který objíždí chatové osady s razítkem a bez toho, že by vylezl na střechu a něco zkontroloval, jen razítkuje předpřipravené revizní zprávy. Jde o váš život a majetek.

3 Zkontrolujte střechu

I když přes zimu sněhu moc nebylo, střechu je potřeba zkontrolovat. Tašky může odchlípnout vítr, poškodit ulomená větev nebo prostě prasknou. Tudy by se do domu dostala dešťová voda.

4 Vyčistěte okapy

Možná jste to udělali na podzim, ale je lepší i teď vylézt na žebřík nebo štafle a zkontrolovat, jestli vám do okapů vítr nenafoukal listí a nejsou zanesené. Taky vyklopte klapky na odtokových rourách, které směřují vodu do sudu.

5 Velký úklid

Nejprve zkontrolujte nastražené pasti, jestli v nich není nevítaný návštěvník chycený. Pak se podívejte, jestli hlodavci nezpůsobili nějakou škodu. Prohlédněte a dobře vyvětrejte peřiny a deky. Vyměňte povlečení a vyperte závěsy i záclony. Dražší věci si nastěhujte až ve chvíli, kdy budete vědět, že dorazíte nejméně jednou týdně. Lednici vyvětrejte a vymyjte dezinfekcí nebo octovou vodou. Pokud jste ve skříni nebo spíži zapomněli potraviny, prošlé a otevřené bez milosti vyhoďte.

Další dobré rady na zahradu, do bytu a skvělé recepty najdete v dubnovém čísle měsíčníku Blesk Hobby.
Blesk Hobby 4/15 titulka
Autor: archiv