Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 tipů, jak využít chléb při úklidu: Zbaví vás skvrn i střepů

/
  • Chléb může pomoci i při úklidu. Schválně to vyzkoušejte.
    Chléb může pomoci i při úklidu. Schválně to vyzkoušejte. (Shutterstock.com)
    20. května 2015 ● 06:00

    Někteří z nás si ještě pamatují doby, kdy se nosil do školy tvrdý chléb a čistily se jím zdi. Pod tvrdými střídkami jako zázrakem mizely otisky špinavých rukou, fotbalových míčů i nápisy o učitelích a spolužácích. Ale i měkký chléb se může stát významným pomocníkem v boji o čistou domácnost. Přinášíme pět tipů, kdy je doslova nenahraditelný.

  • 1.

    Zlikviduje skvrny na ubruse

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile vám během oběda nebo večeře kápne na ubrus dressing od salátu, nastává pravá chvilka sahnout po krajíčku toastového chleba. V klidu jím potřete skvrny od omáčky, vína nebo něčeho mastného. Toastový chleba totiž skvěle absorbuje, a skvrny se tak nestačí tolik vsáknout do ubrusu. Po skončení jídla nastává čas na likvidaci skvrn dalšími osvědčenými postupy: na mastnotu bezbarvý prostředek na nádobí, skvrny od jídla zkuste odstranit žlučovým mýdlem.

  • 2.

    Vyčistí mlýnky na maso i kávu

    Autor: Profimedia.cz

    Pokud si melete maso doma na ručním mlýnku, rozemelte jako poslední plátek chleba. Chléb na sebe naváže zbytky v mlýnku, a jeho čištění je tak jednodušší. Stejně tak zafunguje chléb i v případě, pokud si doma sami melete kávu. Pokud chcete mlýnek vyčistit a zbavit ho mastnoty, rozemelte v něm rýži a plátek chleba. Úspěch zaručen.

  • 3.

    Pomůže při čištění stěn

    Autor: archiv

    Pokud jsou součástí vaší rodiny i jedinci, kteří s mastnýma ručkama rádi šmejdí kdekoliv, pak je chleba vaší první pomocí. Mastné otisky prstíčků nebo celých dlaní zkuste nejdříve přejet právě chlebem. Jako v případě tkaniny, i z neomyvatelných tapet nebo malovaných stěn dokáže vysát obstojnou část mastnoty.

  • 4.

    Pomůže bezpečně sebrat i miniaturní střepy skla

    Autor: Profimedia.cz
    Některé skleničky to obzvlášť umějí – roztříští se na tisíce miniaturních kousíčků. Košťátka jsou na ně krátká, vysavačem by se likvidovat neměly, aby ho nepoškodily. Právě v tuhle chvíli přichází pravý čas pro chleba. Přitlačte opatrně chléb na místa, kde by střepy mohly být. I ty nejjemnější kousíčky skla se do krajíce "dokážou" zapíchnout a vy můžete brzy běhat zase bez bačkor.
  • 5.

    Dá vašim starým obrazům nový šmrnc

    S obrazem manipulujeme velmi opatrně.
    Autor: Profimedia.cz

    Pokud vám v obývacím pokoji visí nějaká ta hezká olejomalba coby rodinná památka, časem se na ní asi začne usazovat prach. Než volit složité čištění pomocí chemikálií, zkuste krajíček bílého chleba: opatrně a jemně jím malbu přejeďte. Skutečně jemně – tak, aby zátiší neskončilo poseté drobečky. Uvidíte, že po této kúře se barvy oživí a rozjasní.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy