Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 kroků, jak správně vybrat myčku nádobí

/
  • Čím víc sad nádobí myčka pojme, tím lépe. Je dobré vědět, že v tomto údaji nejsou nezahrnuté kastroly a podobné kusy nádobí.
    Čím víc sad nádobí myčka pojme, tím lépe. Je dobré vědět, že v tomto údaji nejsou nezahrnuté kastroly a podobné kusy nádobí. (Shutterstock.com)
    24. května 2015 ● 06:00

    Šetří čas, vodu i energii. Obvykle spotřebuje kolem deseti litrů vody na jedno mytí nádobí, což se rovná jednomu spláchnutí záchodu. Pokud vlastní rukou ve dřezu dokážete vydrhnout horu nádobí s méně než deseti litry vody, stanete se mistrem světa v úspoře vody. Věřte tedy, že myčka energii opravdu šetří a že je chytré ji v domácnosti mít. I na chalupě. Jak ale vybrat tu, která bude pro vás nejlepší? Poradíme vám!

  • 1.

    Volně stojící, nebo zabudovaná?

    Napřed se z čistě praktického hlediska rozhodněte, kam myčku umístíte. Pokud bude stát samostatně, jděte do oddělení volně stojících myček, které mohou, díky hezkému opláštění, stát skoro kdekoliv. Jestliže si myčku šikovně necháte zabudovat do kuchyňské linky, nebude vůbec poznat, že ji v kuchyni máte. V případě, že se ovládací panel bude nacházet na horní hraně dvířek, zapadne skoro nepozorovaně do celkového vzhledu vaší kuchyně.

     

    Vhodné umístění panelu oceníte hlavně v případě, kdy máte malé děti. K zahození není ani přístroj s dětskou pojistkou. Zvolit můžete též podstavné či nástavné myčky, které se umísťují pod kuchyňskou linku nebo na ni.

    Nové multifunkční tablety s technologií enzymů odstraní i nejodolnější skvrny na okraji i na dně hrnců a pánví a poradí si se zaschlými zbytky jídla.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 2.

    Jak číst energetický štítek


    Každá myčka má na sobě chytrou cedulku se všemi důležitými parametry, které je nutno umět vyhodnotit. Tak například označení A+++ se rovná nejvyšší energetické účinnosti, zatímco A+ označuje tu nejméně úspornou. Pokud jde o úzkou myčku do 45 cm šířky a o objemu do 10 sad nádobí, zařazuje se většinou do skupiny A. I když je z hlediska úspory nejméně výhodná, přesto nemusí být špatná.

     

    Důležitá je rovněž hlučnost přístroje. Vzhledem k faktu, že moderní domácnost často propojuje obývací prostor s kuchyní, myčku volte tichou, ať vás neruší. K dispozici jsou již i myčky s nižší hlučností než 45 decibelů, ale hodnoty kolem padesátky, šedesátky vám budou také vyhovovat. Zvláště ve chvíli, kdy zvolíte myčku vestavnou, jejíž zvuk ztlumí útroby kuchyňské linky.

    Myčka
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Na kolik sad nádobí


    U myček je objem popisován většinou informací, kolik sad nádobí dokážou pojmout. Je to však sporný údaj, protože sadou nádobí se rozumí set sklenic, hrnků, talířů a příborů. Hrnce, pánve a jiné „černé“ nádobí se nepočítá, ovšem do myčky je dát chceme. Proto čím víc sad nádobí myčka pojme, tím lépe, ale pamatujte právě na nezahrnuté kastroly a podobné kusy nádobí.

     

    Standardně platí, že 8 až 9 sad se vejde do užších modelů (šířka 45 cm), 12 až 15 sad do širokých myček (šířka 60 cm). Výška myček je obvykle 82 až 85 cm (záleží, jestli je vestavná, či volně stojící), hloubka se pohybuje mezi 55 a 63 cm.

     

    Při plánování umístění myčky dejte na její hloubku pozor, aby nepřesahovala ostatní kuchyňský nábytek. Domácnost před zakoupením myčky poctivě přeměřte, ať myčku nemusíte vyměňovat za menší.

    Chcete toho do myčky nacpat víc, než se do ní vejde, a tak dáváte jeden kousek přes druhý? Zůstanou špinavé a horká voda zbytky na nádobí doslova připeče.
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Jak se vyznat v programech


    Hlavní, normální či standardní program myje vodou horkou 50 až 70 °C. Úsporný, eko nebo bio program je nastaven na teplotu 45 až 55 °C. Eko program uspoří elektrickou energii, avšak spotřebuje nejspíš více vody a samotný mycí cyklus trvá déle. Intenzivní program myje v 70 až 75 °C horké vodě a je určen silně znečištěnému nádobí.

     

    Automatický program bývá novinkou a nahrazuje programy klasické, hlavní. Myčka si sama vyhodnotí míru zašpinění a množství nádobí a tomu přizpůsobí teplotu i délku mytí.

     

    Rychlý program je určen lehce špinavému nádobí, protože běží jen asi 30 až 45 minut při teplotě 35 až 70 °C. Dražší myčky navíc nabízejí různé speciální programy. Odložený start je velice užitečná funkce, která se hodí, pokud chceme mýt nádobí tehdy, když nejsme doma, či v době platnosti nízkého energetického tarifu (dříve se mu říkalo noční proud). 

    V myčce nemusíte jen mít nádobí, můžete si v ní i uvařit večeři.
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Důležité maličkosti na konec


    Máte-li děti, mělo by vás zajímat, jestli je proti nim myčka zabezpečena. Rovněž by vás mohlo potěšit, když bude mít myčka systém Aquastop, který při nehodě zabrání vytečení vody do bytu. A nakonec jsou důležité konstrukce a manipulace. Vidíte-li myčku v obchodě, přitáhne vaši pozornost, bude-li robustní, kvalitně a chytře vypadající. Koše a šuplíky musí být dobře ovladatelné, vyjímatelné, mřížky nepříliš široké, aby nádobí nepropadávalo, dobré jsou sklopné trny na talíře, které umožní mytí velkých kusů nádobí, a podobně.
    Myčka
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 2

jeremi42@...: V tom vašem výběru jsem si bohužel nic nevybral. Na stránce https://www.testado.cz/nejlepsi-mycky-nadobi/ jsem ale našel typ Siemens SN258I01TE. Má ho i moje dcera, takže jsem šel do něj nakonec také.

(30. 11. 2018 16:48)

mrazkova@tiscali.cz: Myslím si, že je taky důležité si předem pročíst nějaké recenze. Třeba já jsem si na nákladě tohoto porovnání - https://www.arecenze.cz/recenze-mycek/ - koupila myčku Bosch SMS a nemám k ní jedinou výhradu. Každopádně díky za článek!

(13. 09. 2018 21:38)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy