22. únor 2018
Svátek slaví Petr, zítra Svatopluk

Co s připálenými hrnci? Vyzkoušejte osvědčené babské rady

/
  • Stačí chvilka nepozornosti a připálený kastrol je na světě.
    Stačí chvilka nepozornosti a připálený kastrol je na světě. (Shutterstock.com)
    26. května 2015 ● 06:00
     

    Určitě se to občas stane i vám. Na chvilku se zapovídáte s kamarádkou, zamyslíte se nad prací, zapomenete se s dětmi nebo prostě jen nezamícháte ohřívané jídlo vyndané z lednice, které je mnohem hustší, než když jste ho tam dávali. Stačí pár minut a připálený kastrol je na světě. A vydrbat ho nebývá snadné. Zde je pár triků našich babiček, jak ho vyčistit lehce a bez zbytečného drhnutí.

  • 1.

    Solný roztok


    Ať už budete používat kteroukoliv z níže uvedených metod, vždy z hrnce nejdřív opatrně odstraňte co největší množství připálených zbytků jídla. Pak do něj buď vlijte vařící vodu, nebo ji v něm uveďte do varu. Následně vmíchejte větší množství soli, nebojte se do vody nasypat klidně celou kilovku. Často totiž záleží právě na síle solného roztoku. Pak hrnec s roztokem odstavte přibližně na 24 hodin. Po uplynutí této doby slanou vodu znovu uveďte do varu a krátce povařte. Po chvilce můžete zkusit opatrně dřevěnou špachtličkou připáleniny na dně uvolnit. Obsah pak vylijte a hrnec normálním způsobem vyčistěte. Připálenina by měla zmizet.
    sůl
  • 2.

    Černý čaj

    Pokud jste obsah v kastrolu nepřipálili příliš a jste milovníci černého čaje, můžete vyzkoušet ten. Připravte si z něj silnější odvar, přidejte trochu soli a nechte 24 hodin odstát. Pak hrnec klasicky umyjte houbičkou a saponem.
    černý čaj
  • 3.

    Jedlá soda či kypřicí prášek

    Pokud nejste milovníci čaje nebo nechcete na výsledek čekat celý den, pak vyzkoušejte klasickou jedlou sodu. Ta umí nejen vybělit zuby, odstranit skvrny od potu a pomoci při úklidu, ale i s připálenými hrnci dokáže zázraky. Do hrnce s připálenými zbytky jídel nalijte vodu asi do výše 1 centimetru nad připáleninu, nasypejte sodu a krátce povařte. Pokud se připálenina nezačne během vaření odlupovat, nechte působit klidně do druhého dne a pak vyčistěte hrubou stranou houby na mytí nebo drátěnkou, pozor však na nerezové nádobí, mohlo by se poškrábat. Stejnou službu jako soda udělá kypřicí prášek do pečiva.
    jedlá soda
  • 4.

    Klasický sapon

    Na jemnější připáleniny je dobré také vyzkoušet čisticí přípravek na nádobí. Nejlepšího efektu dosáhnete při použití klasických prášků na nádobí, které ale dnes nejsou příliš populární. Nahradit je ale můžete i jejich tekutou verzí.

     

    Připálený hrnec naplňte menším množstvím vody, do něj přidejte sapon a uveďte vše do varu. Během vaření se snažte dřevěnou špachtlí či vařečkou narušit připálený povrch. Vařte patnáct až dvacet minut, pak obsah hrnce vylijte a klasickým způsobem povolené připáleniny dočistěte.

    sapon
  • 5.

    Kuchyňský olej

    Pokud se vám povedlo připálit mléko, vyzkoušejte obyčejný kuchyňský olej, který určitě ve spíži máte. Stačí, když si ho na hadřík nebo houbičku trošku kápnete a připálenou vrstvu jednoduše přetřete. Nechte asi deset minut působit a mléko půjde dolů téměř samo bez drhnutí a jediného škrábance.
    řepkový olej
  • 6.

    Prášek na praní

    Vyzkoušet můžete i prací prášek. Opravdu máme na mysli ten, který používáte na praní prádla. Nasypejte lžičku pracího prášku do 0,5 až 1 litru vody, záleží to na velikosti hrnce, a nechte asi 5 minut vařit. Připáleninu pak sloupnete jako banánovou slupku a hrnec bude zase jako nový.
    prášek na praní

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy