Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

8 praktických tipů, jak si nasušit bylinky doma. Budou voňavější než kupované

/
  • tymián
    tymián (shutterstock.com)
    3. června 2015 ● 06:00

    Bez bylinek bychom se v kuchyni neobešli. Vždyť jak by chutnal takový bramborák bez majoránky, pizza bez oregana nebo třeba vývar bez zelené petrželky? Momentálně sice máme přísun čerstvých, ale měli bychom už myslet na dobu, kdy nebudou k dispozici. Poradíme vám proto, jak si je nasušit, aby zůstaly voňavé a plné chutí.

  • 1.

    Připravte je na sušení

    Je důležité vědět, že pokud budete bylinky sušit správně, získáte skutečně voňavé kvalitní koření. Pokud ale nevíte, jak na to, můžete je snadno znehodnotit. Zapamatujte si, že je třeba dát bylinky sušit co nejdříve po jejich nasbírání. Nikdy je nenechávejte někde ležet položené ve svazku nebo silné vrstvě déle než hodinu, aby nedošlo k jejich zapaření a zničení.

     

    Před sušením bylinky dobře očistěte. Vhodné je osprchovat je studenou vodou a důkladně osušit například papírovou utěrkou. U bylinek s křehkými lístky sprchování vynechte, pokuste se z nich ale jemně oklepat prach. Odstraňte také případný plevel, nežádoucí poškozené listy a větvičky, larvy a zámotky, které najdete většinou na spodní straně listů.

    tymián
    Autor: shutterstock.com
  • 2.

    Najděte vhodné místo

    Základem pro správné usušení bylin je dobře větrané a suché místo. V minulosti to bývala půda, ale tu už většina z nás k dispozici nemá. Vyberte si proto ve své domácnosti místnost, která bude nejvhodnější. Vhodná ale není kuchyň, kde jsou různé výpary a vysoká vzdušná vlhkost.

     

    Rostlinky je třeba usušit důkladně a v co nejkratší době, protože ve vlhku či při pomalém schnutí hrozí zapaření, napadení plísní, zčernání, někdy i napadení různými škůdci. Bylinky můžete sušit i venku, ale pouze za teplého a suchého počasí, a to vždy raději ve stínu. Přímé slunce je totiž velmi snadno spálí.

    bylinky
    Autor: Shutterstock
  • 3.

    Zavěšte je

    Bylinky rozdělte do menších svazků, svažte k sobě vždy 5 až 8 stonků nití či slabším provázkem a zavěste je "hlavou dolů" na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Zajistíte jim tak přístup vzduchu ze všech stran a ušetříte si práci s jejich obracením.

     

    Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 20 až 25 °C. Na teplotě a vlhkosti záleží to, jak dlouho budou bylinky schnout. V průměru je potřeba počítat s 2 až 4 týdny. Jednotlivé svazky také můžete třeba zavěsit venku na prádelní šňůru. Nikdy je ale nesušte na přímém sluníčku. 

    Bylinky pro zdraví
    Autor: profimedia.cz
  • 4.

    Rozložte je

    Pokud chcete sušit bylinky s krátkými stonky nebo jednotlivé lístky, je vhodné zvolit sušení na podložce. K tomuto účelu se nejlépe hodí jednoduchý dřevěný rám, na který stačí pomocí pár hřebíčků napnout plátno, gázu či okenní síť proti hmyzu. Tuhle pomůcku si snadno vyrobíte sami doma. Ti méně šikovní si ji ale mohou koupit už hotovou. Bylinky tak mohou volně dýchat i zespoda a nehrozí jejich zapaření.

     

    Pokud nemáte rám, můžete použít třeba dřevěné lísky nebo nízké přepravky na zeleninu, jejichž dno vyložíte balicím papírem. Ty jsou navíc stohovatelné, takže vám nezaberou příliš místa. Pokud nemáte doma ani ty, lze bylinky jednoduše v tenké vrstvě rozložit na tác nebo čistý nepotištěný papír. V takovém případě je však častěji kontrolujte a obracejte.

    Šalvěj
    Autor: Shutterstock
  • 5.

    Strčte je do trouby

    Pokud jste netrpěliví a nechcete čekat na suché bylinky několik týdnů, výrazně rychlejší metodou je použití kuchyňské trouby. Nezapomeňte ale, že při příliš rychlém vysoušení při vysoké teplotě se ztrácí barva a většina účinných a aromatických látek. Při sušení v troubě by měla být teplota v rozmezí 30 až 40 °C, navíc by trouba kvůli cirkulaci vzduchu měla být pootevřená.

     

    Na internetu jsme objevili i možnost usušit bylinky v troubě mikrovlnné. Stačí prý položit lístky nebo celé větvičky na savý papírový talířek a mikrovlnku nastavit na maximální výkon. Podle druhu bylinky může toto sušení trvat 1 až 3 minuty, důležité je každých 30 vteřin bylinky na talířku promíchat.

    Bazalka
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Pořiďte si sušičku

    Praktickým pomocníkem je určitě elektrická sušička potravin. Ta – ve srovnání s klasickým sušením – nabízí rychlejší řešení. Navíc s její pomocí zachováte v potravinách významné množství vitaminů, které jsou citlivé na světlo, vysokou teplotu a vzdušný kyslík.

     

    Pokud ale nemáte tu s možností regulace výkonu, je stejně jako u klasické trouby důležité sledovat nastavenou teplotu a hlídat dobu sušení, abyste bylinky nespálili. Doporučená teplota sušení se může u různých druhů a částí rostlin lišit, obecně doporučená teplota je kolem 30 °C, ve většině případů by však neměla přesáhnout 40 °C.

    Sušička potravin FKD 24 DW má pět demontovatelných, výškově nastavitelných zásobníků. Gorenje, 1490 Kč
    Autor: Gorenje
  • 7.

    Máte správně usušeno?

    Že jsou bylinky správně a dostatečně usušené, poznáte tak, že při pomačkání šustí, rozpadají se na malé části, jsou křehké a lámou se nebo se dají snadno rozemnout mezi prsty, to záleží na druhu a části rostlinky. Čím rychleji bylinky usušíte, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin.

     

    Jestliže vám bylinky během usušení výrazně zhnědly až zčernaly, znamená to, že se někde stala chyba. Mohly se zapařit nebo je to důsledkem dlouhé prodlevy mezi nasbíráním a sušením. Důvodem by mohlo být i sušení ve vlhku či v příliš silné vrstvě bez obracení. Takové bylinky jsou znehodnocené a nejsou vhodné k uskladnění a následnému používání.

    ...
    Autor: profimedia.cz
  • 8.

    Jak bylinky uskladnit

    Když zjistíte, že jsou bylinky dobře usušené, rozhodně neodkládejte jejich uskladnění. Zabráníte tak tomu, aby se na ně zbytečně prášilo a znovu zvlhly. Skladujte je ve vzduchotěsných uzavíratelných dózách. První týden po usušení jimi občas zatřeste, abyste si ověřili, že nenavlhly. Jejich kontrolu provádějte i později, když si na to vzpomenete. Při každém otevření nádoby do nich vniká vlhkost ze vzduchu, takže mohou zvlhnout. V takovém případě je přesušte.

     

    Vhodným prostorem pro jejich skladování je chladné, suché a tmavé místo, v němž se teplota pohybuje od 5 do 20 °C. A nezapomeňte, že vonné silice vydrží v nasušeném koření maximálně rok, začněte ho proto používat co nejdříve.

    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy