Proč si ale šťavnaté plody z našich zahrádek a plantáží neuchovat na podzim a zimu v té nejčerstvější podobě? Způsobů, jak je uložit do mrazáku, máte hned několik.

1. Zamrazte je celé

Pokud chcete mít i mimo sezonu jahody do bublanin, koláčů, knedlíků i do koktejlů, je nejlepší zamrazit celé plody. Při následném rozmrazování z nich totiž nevyteče tolik šťávy.

Pokud je to možné, vyberte si neotlučené pevné plody. Stopku odkrojte, jahody dejte do plastového sítka a jemně je omyjte studenou vodou. Nechte dobře okapat, rozložte na tác nebo plech na pečení a počkejte, až oschnou. Pokud byste je nechali mokré, přimrzly by k sobě a nebylo by pak snadné je oddělit. Dokonale oschlé jahody i s tácem vložte do mrazáku a nechte je zmrazit. Pak je sesypejte do igelitového sáčku nebo vhodné krabičky a vložte je znovu do mrazáku. Takto uskladněné jahody tam vydrží klidně rok.Rozmačkejte je s cukrem.

2. Rozmačkejte je s cukrem

Pokud nechcete mrazit celé plody nebo máte jahody, které nejsou už tolik pevné, můžete je rozmačkat, zasypat cukrem, promíchat a dát zmrazit v krabičkách ve velikosti dle vaší potřeby. Po rozmrazení je servírujte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou jako dezert.

Náš tip:
Nezapomeňte si jednotlivé obaly s ovocem před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napište druh ovoce a hlavně datum uložení.

3. Rozmixujte je na pyré

Ty nejměkčí jahody pak můžete tyčovým mixérem rozmixovat na pyré. Záleží jen na vás, zda do něj přidáte cukr, přikápnete trochu citronu nebo ho necháte čistě přírodní. Pyré můžete zamrazit v krabičkách, formičkách na led nebo použijte obal na tlačenku – pak ho můžete dle potřeby odkrajovat ostrým nožem. Pyré můžete po rozmrazení využít třeba na přípravu mléčných šejků a smoothies či dochucení nealkoholických i alkoholických koktejlů. Vynikající je i jako osvěžující mrazená dřeň. 

4. Vyrobte si oblíbeného nanuka

Klasickou tvarohovou zmrzlinu milují děti i dospělí. A když navíc chutná po čerstvých jahodách, je ještě lepší. Proč ale zbytečně utrácet za drahé nanuky, když si tuhle pochoutku klidně můžete připravit doma? Nezabere vám to mnoho času, budete vědět, co jíte, a navíc ještě ušetříte.

Vezměte si plnotučný tvaroh, dietáři budou muset vzít zavděk tím s menším obsahem tuku, v případě potřeby ho můžete klidně trochu naředit mlékem či smetanou. Do něj pak vmíchejte rozmixované jahody. Záleží jen na vás, zda jahodové pyré do tvarohu zapracujete úplně, nebo vytvoříte jen lehké mramorování. Kdo má rád větší kusy jahod, může přidat jen pokrájené plody. Podle chuti přislaďte. Na zmrazení buď použijte silikonové formičky na nanuky, které seženete v každých domácích potřebách, nebo tvarohovou směs zmrazte v plastových krabičkách.