Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Připravte pokojovky na dovolenou: Ibišek moc vody nesnese, bambus bez ní nevydrží

/
  • Víte, co potřebují pokojové květiny před odjezdem na dovolenou, aby vám dělaly radost i po návratu z ní? Poradíme vám!
    Víte, co potřebují pokojové květiny před odjezdem na dovolenou, aby vám dělaly radost i po návratu z ní? Poradíme vám! (Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz)
    8. července 2015 ● 06:00

    Celý rok důsledně pečujeme o rostliny, které zdobí náš byt. Pravidelně je zaléváme a rosíme přesně tak, jak potřebují. Veškerá péče však často přijde vniveč, když na týden či dva odjedeme na dovolenou. Ne každý z nás má totiž spolehlivou a ochotnou sousedku, která se o naše pokojové květiny dokáže postarat. Po návratu domů nás tak na oknech čekají jen uschlé, nebo naopak uhnilé rostliny a nám zbudou jen oči pro pláč.

  • 1.

    Když jedete na 5 dnů, nemějte o květiny strach

    Pokud vám už nezbylo moc dovolené a vy se chystáte někam na takzvaný prodloužený víkend, nemusíte mít vůbec obavy. Pokojové rostliny sice potřebují pravidelnou zálivku, ale větší množství vody podané jednorázově jim nevadí. Těsně před odjezdem tedy rostliny zalijte větším množstvím vody, případně pokojovkám dodejte sílu hnojivem rozpuštěným ve vodě. Pro osvěžení můžete ještě listy rostlin orosit rozprašovačem s vodou, rostlina si pak v sobě déle uchová vlhkost. Pokud nemáte okno na jih, klidně je nechte na svém místě.

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 2.

    Dvanáctidenní dovolenou vyřeší přesun a důkladná zálivka

    Pamatujte si, že většina pokojovek snese lépe pár dní sucha než permanentní přemokření. Pokud tedy před odjezdem přenesete své pokojovky do vany, kterou napustíte vodou, nedivte se, že se po návratu budete muset nejméně s polovinou z nich rozloučit. Pokud tedy odjíždíte na dobu delší než týden, zkuste přemístit pokojovky z horkých parapetů někam na chodbu nebo na severní okno, kde je chladněji. Ocení to především citrusy nebo brambořík. Květiny, které jsou "žíznivé", jako jsou třeba kroton, papyrus či bambus, klidně do umyvadla s vodou umístěte, kapradinám do vody namočte vzdušné kořeny. Ty ostatní důkladně prolijte. Pozor si ale dejte například u ibišku, levandule, begonií, tlustice nebo klasické africké fialky. Nemají totiž přemokření rády, tedy ani stojatou vodu v misce.

    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Na dobu delší než dva týdny si pořiďte zavlažovače

    Při plánování dovolené delší než čtrnáct dnů je třeba se na odjezd důkladně připravit. A to nejen co se týče toho, co si berete s sebou. Myslet musíte i na své pokojové rostliny. Některé, jako jsou fíkusy, difenbachie, scindapsus a samozřejmě sukulenty, bez dvoutýdenní zálivky vydrží bez problémů, ostatní by to po návratu už ale nemusely "rozchodit". Pokud tedy nemáte ochotného příbuzného nebo spolehlivou sousedku, musíte jim vláhu zajistit jinak. Řešením jsou například různé zavlažovací pomůcky. Od těch ryze praktických až po ty designové. Koupit je můžete v květinářstvích, domácích potřebách i velkých obchodních centrech s potřebami pro zahrádkáře.

     

    Náš tip:
    Pokud nechcete za zavlažovací pomůcky utrácet, zkuste využít trik našich babiček. Pořiďte si obyčejný lněný knot, nastříhejte ho na dostatečně dlouhé kusy, napusťte kýbl vodou, postavte ho na židli nebo nějaký stolek a květináče kolem něj na zemi rozmístěte. Důležité je, aby byla nádoba s vodou umístěna vždy výše než zalévané rostliny. Do každého květináče pak zapusťte jeden konec knotu, druhý ponořte do nádoby s vodou. Vysychající půda si tak bude brát jen tolik vláhy, kolik bude potřebovat. Pozor si ale dejte, abyste použili dostatečně velkou nádobu a květiny po týdnu netrpěly žízní.

     

    Do větších květináčů nebo třeba balkonových truhlíků pak můžete použít PET lahve. Odřízněte dno a v uzávěru vyrobte několik větších otvorů. Využít na to můžete třeba vrtačkou, obyčejnou vývrtku nebo zahřátou pletací jehlici. Lahev pak uzávěrem zapíchněte do substrátu a naplňte ji vodou.

    596420:gallery:true:true

  • 4.

    První pomoc po návratu

    Samozřejmě i přes veškerou vaši péči se může stát, že po návratu domů naleznete některé rostliny tak trochu bez života, se svěšenými, zkroucenými či zažloutlými listy. Důvody mohou být dva. Buď měly vody málo, nebo naopak moc. Ty, které mají prokazatelně vyschlý substrát, oživíte snadno. Květináče stačí bez misky ponořit na několik hodin do větší nádoby s vodou a několikrát pokropit i listy. Pak už stačí rostlinu umístit na stinné, chladnější místo na den nebo dva.

     

    Pokud ale byly rostliny přelité, je nutné přemístit je na teplé a suché místo, vyklepnout z květináče a i s hlínou je zabalit do nějakého dobře savého papíru. Ten je třeba pravidelně obměňovat, dokud vidíte, že vždy nasaje vlhkost. Pak už jen stačí odstranit všechny části zahnívajících kořenů, rostlinu přesadit do nového substrátu a následující týden či dva ji zalévat jen velice opatrně.

    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy