Eukalyptus, česky blahovičník, je v našich domácnostech stále oblíbenější pokojovou rostlinou. Za pár korun ho pořídíte v květinářství, obchodních centrech pro zahrádkáře a čas od času se objeví i v nabídce některých supermarketů.

Známých je asi 700 druhů eukalyptů, které mohou mít podobu keře i stromu. Mezi nejznámější patří blahovičník Gunnův (Eucalyptus gunnii), blahovičník citroníkový (Eucalyptus citriodora) a blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus). Pro pěstování v bytě se však hodí jen první dva druhy. Jde totiž o pomalu rostoucí stromky dorůstající do výšky asi 1,5 metru.

Eukalyptus
Autor: gardens4you.co.uk

Přírodní zázrak, který léčí a uzdravuje

Léčebná síla eukalyptu je známa už od 19. století, hojně ho využívali australští domorodci. Člověku dokáže poskytnout neuvěřitelnou úlevu při nejrůznějších potížích, právem je proto nazýván stromem života.

Jeho pronikavá, až omamná vůně prokazatelně usnadňuje dýchání a navozuje příjemné pocity uvolnění. Výtažky z listů pak mohou působit jako lék proti bolesti, nebo dokonce i jako hadí protijed.

Je ideální do každého pokoje, uvolňováním vonných silic totiž dokáže pročistit vzduch a ničí škodlivé bakterie. Má dokonce schopnost zbavit škodlivin vzduch i v místnostech, kde se kouří. Jen v ložnici by mohl příliš dráždit čichové smysly, proto je vhodné přestěhovat ho tam jen v případě, že máte například ucpaný nos.

Bylinný přípravek z eukalyptu tak pomáhá léčit astma, záněty průdušek, bolesti v krku, kašel, nachlazení nebo záněty vedlejších nosních dutin. Silice působí i proti některým virům, jako jsou spalničky, spála či herpes, a také proti křečím. Eukalyptus má i antiseptický účinek, používá se proto na rány. Dále snižuje horečku a dokáže pomoci při bolestech hlavy i migrénách. Ve formě mastí ulevuje od revmatických bolestí.

Výjimečný je také tím, že je jedinou potravou australských medvídků koala, kterým dokáže poskytnout veškeré životně důležité látky pro přežití. Pro člověka je ale jeho konzumace škodlivá. Lze ho užívat pouze vnějším způsobem, při požití může způsobit otravu!

Kde ho pěstovat

Ideální pro eukalypty je kombinace letnění pod širým nebem a zimování uvnitř. Proto je nejlepší pěstovat ho jako takzvanou přenosnou rostlinu v květináči, který můžete dle počasí a ročního období přemisťovat z místa na místo. Od jara do podzimu může být na zahradě, v chráněném koutu balkonu či lodžie, v zimě jej pak přenesete do nepříliš vytápěné místnosti.

Eukalypty mají rády chladnější místa, kde však musí být zajištěn dostatek rozptýleného světla. Přímé slunce jim nedělá dobře, nejlepší je východní nebo západní okno. Při nedostatku denního světla se za ním rostlina začne vytahovat, a vznikají tak dlouhé, slabé a řídce olistěné výhony.

Eukalyptus
Autor: archiv

Dopřejte mu vodu a kořenům dostatečný prostor

Blahovičník vyžaduje pravidelnou a obzvláště v létě vydatnou zálivku. Je však třeba dávat pozor na dlouhodobější přemokření. V zimě musíte zálivku omezit podle teploty okolního prostředí. Platí, že čím teplejší prostředí, tím častější musí být zálivka. Zemina by měla vždy slabě vyschnout, ale ne přeschnout. Nejméně dvakrát do měsíce rostliny přihnojte hnojivem pro pokojové květiny.

Protože eukalyptus poměrně rychle roste, je třeba ho přibližně každé dva roky přesadit do většího květináče. Ideální dobou pro přesazování je jaro. Je nutné dávat pozor na to, abyste neporušili kořeny. Pokud by se tak stalo, pravděpodobně by rostlina uhynula.

Vzhledem k tomu, že listy eukalyptu obsahují vonné silice, nejsou většinou tyto rostliny napadány žádnými škůdci a netrpí ani na žádné choroby. Pokud chcete, aby se vám mladé rostliny začaly bohatě větvit, můžete v létě zaštípnout vrcholky. Začnou se tvořit košatější tvary. Ustřihnuté výhonky je možné dát do vázy s vodou, kde poměrně brzy pustí kořeny. Získáte tak další rostlinku. Můžete je však také dát sušit a poté třeba uložit do skříně s oděvy.