Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

9 tipů, jak využít staré noviny. Zbaví vás nežádoucích pachů, urychlí zrání rajčat i vysuší promáčené boty

/
  • Pro staré noviny najdete v domácnosti mnoho praktických využití, o kterých jste neměli ani tušení.
    Pro staré noviny najdete v domácnosti mnoho praktických využití, o kterých jste neměli ani tušení. (Shutterstock.com)
    29. července 2015 ● 06:00

    Nic není starší než včerejší noviny, říká se. Ale přesto je škoda vyhodit je hned do popelnice nebo odnést do tříděného odpadu. Přesvědčíme vás, že právě pro noviny najdete v domácnosti mnoho praktických využití, o kterých jste neměli ani tušení. Nevěříte?

  • 1.

    Zbaví vás nežádoucích pachů

    Novinový papír i inkoust použitý na tisk skvěle absorbují pachy. Zkuste zmačkanými novinami třeba vycpat smradlavé manželovy tenisky, položte je na dno vašeho odpadkového koše nebo s nimi na pár dnů vyplňte páchnoucí chladicí tašku, se kterou chodíte na koupaliště, pikniky či jezdíte na chatu. Nepříjemný zápach noviny "vytáhnou" i z plastových nádob na potraviny.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Vysuší promáčené boty

    Tenhle trik používaly už generace před námi. Promáčené boty nikdy nestavte k topení nebo jinému přímému zdroji tepla, zvláště ty kožené byste nenávratně zničili. Zkroutily by se a mohly by i popraskat. Pro urychlení odstranění vlhkosti z vnitřku boty je vycpěte novinovým papírem, který skvěle absorbuje vlhkost. Noviny "zmuchlejte" a vycpěte jimi mokré boty od špičky až do paty. Po dvou hodinách noviny vyjměte a podle potřeby postup zopakujte s další várkou suchých novin. Pokud už je z obuvi nevytahujete mokré, nechte prázdné boty co nejrozevřenější doschnout – nejlépe v průvanu.
    Autor: Shutterstock
  • 3.

    Pomůžou uklidit střepy

    Každému z nás se občas podaří rozbít nějakou tu skleničku, misku či talíř. Velké střepy opatrně seberte a na ty malé si vezměte na pomoc vlhké noviny. Drobné střípky, včetně těch pouhým okem téměř neviditelných, se na ně doslova přilepí. Noviny pak opatrně hoďte do koše a máte uklizeno.
    ...
    Autor: Blesk - Foto od čtenáře
  • 4.

    Nahradí kelímky na sazeničky

    Pokud si na jaře předpěstováváte vlastní sazeničky, určitě také celý rok schraňujete kelímky od jogurtů, abyste měli kam semínka zasadit. Teď už je nemusíte pracně vymývat a skladovat. Nádobky si totiž snadno vyrobíte sami ze starých novin, které jen srolujete. Výhodou je, že novinový papír drží vlhkost, takže máte jistotu, že semínka a následně mladé rostlinky budou mít potřebnou vláhu – a navíc je pak klidně i s novinami můžete zasadit rovnou do záhonu. Novinový papír se totiž v zemi rychle rozloží.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Urychlí zrání rajčat

    Problém se zelenými rajčaty musel řešit každý, kdo je někdy pěstoval. Ať už na zahradě nebo třeba jen na balkoně. Nedozrálá rajčata jsou jedovatá, obsahují totiž látku solanin, která může způsobit otravu.
    Zdroj: http://kolinsky.denik.cz/zpravy_region/region_rajcata_solanin20071003.html
    Je ale škoda je vyhazovat. Jejich dozrání totiž můžete zajistit "uměle" v teple domova. Zelená rajčata zabalte do novin a položte je na horní část skříně nebo na jiné teplé místo. Po několika dnech by měla zčervenat. Proces zrání můžete urychlit, když k nim přidáte jablko.
    ...
    Autor: Shutterstock
  • 6.

    Vyleští zaprášené boty

    Černobílý novinový papír (nepoužívejte noviny s barevným tiskem) v nouzi skvěle poslouží k přeleštění tmavých kožených bot, pokud například dostanete neočekávané pozvání na večírek či návštěvu, kam musíte vyrazit v botách, ve kterých jste strávili celý den.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 7.

    Zabrání plevelu vyrůst

    Nikdy nekončící boj s plevelem zná každý zahrádkář. Když skončíte na jedné straně zahrady, můžete zase začít od druhého konce. A když pak nemáte pár dnů na péči o zahradu čas nebo odjedete na dovolenou, může se stát, že vaše pracně vypěstované rostliny mezitím zahubí plevel. Máme pro vás proto snadné řešení. Navlhčené složené noviny rozložte kolem jednotlivých rostlin a nechte je tam. Zabrání růstu plevelů a časem se rozloží.
    Autor: Profimedia
  • 8.

    Ochrání křehké věci

    Říká se, že je lepší dvakrát vyhořet než se jednou stěhovat. Přesto nám někdy nic jiného nezbývá. A pokud nás to čeká, je dobré se předem zásobit starými novinami. Ty totiž skvěle ochrání veškeré křehké věci před případným poškozením či rozbitím, ke kterému může během stěhování snadno dojít.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 9.

    Vyleští kuchyňský dřez

    Noviny vám mohou pomoci i při úklidu. Zašlý a špinavý nerezový dřez lze dobře vyčistit i bez chemických prostředků. Stačí, když ho ještě vlhký vydrhnete zmačkaným novinovým papírem. Budete překvapení, že na něm nezůstane ani skvrnka a bude opět zářit.
    Autor: Shutterstock.com

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

jotopir: Papírové noviny už skoro nikdo nekupuje, tak musíme lidem vysvětlit, jak jsou bezva...

(31. 07. 2015 10:00)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy