Pokud máte na koberci tmavé skvrny, například od čokolády nebo od jídla, nejdřív vhodným nástrojem seškrabejte, co se dá. Pak smíchejte čtyři díly vody s jedním dílem tekutého mýdla a za použití houbičky místo důkladně vytírejte, dokud skvrna nezmizí. Pak už jen postižené místo důkladně vytřete houbičkou namočenou jen do čisté vlažné vody.

Mastné skvrny na koberci

Nejhrubší zbytky jídla seškrabejte nožem a skvrnu překryjte silnější vrstvou papírových utěrek. Pak zapněte žehličku na nejnižší teplotu a papírové utěrky párkrát "přežehlete". Absorbují totiž tuk, který se teplem uvolní. Skvrnu následně vydrhněte roztokem připraveným z octa, mýdla a vlažné vody. Nakonec vše důkladně vytřete čistou vlažnou vodou.

Skvrny od vína

Víno vylité na koberec ihned vysušte papírovými utěrkami a místo polijte sodovku. Pokud skvrna nezmizí hned, vytřete ji houbičkou a mýdlovou vodou. Nakonec opět důkladně vytřete čistou vlažnou vodou.

Skvrny od make-upu a laku na nehty

Pokud se vám na koberec vylil lak na nehty, namočte bílý hadřík do acetonového odlakovače a koberec s ním dočista vytřete. Skvrn od líčidel se  zbavíte tak, že je navlhčíte a vydrhnete houbičkou namočenou do mýdlové vody. Poté důkladně vypláchněte a vysušte. Pokud skvrny nezmizely, postupujte stejně jako u mastných skvrn. Například make-up obsahuje hodně olejových složek, takže je mastný. Pokud skvrna i přesto odolává, pusťte se do ní suchým hadříkem s pár kapkami rozpouštědla.

Žvýkačka v koberci

Jak odstranit žvýkačku zašlapanou do koberce? Do utěrky zabalte několik kostek ledu a umístěte je na postižené místo. Po nějaké době, když žvýkačka zmrzne, ji jednoduše oddrolte a vysajte.