Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 rad, co s muškáty, aby byly krásné až do podzimu

/
  • Pokud chcete, aby kvetoucí muškáty váš balkon zdobily až do listopadu, rozhodně jim teď dopřávejte pravidelnou zálivku.
    Pokud chcete, aby kvetoucí muškáty váš balkon zdobily až do listopadu, rozhodně jim teď dopřávejte pravidelnou zálivku. (Shutterstock.com)
    7. srpna 2015 ● 06:00

    Pelargonie bezesporu patří mezi nejoblíbenější truhlíkové květiny, které zdobí nejeden balkon či okno. Není divu. Důvodů je hned několik. Nejen skvěle vypadají a jsou odolné, takže přežijí i v méně vhodných podmínkách, ale i kvetou od května až do prvních mrazů. I muškáty však potřebují vaši péči, aby byly nejkrásnější co nejdéle.

  • 1.

    Dopřejte jim pravidelnou zálivku

    Možná jste nevěděli, že oblíbené muškáty, kterých je známých téměř 240 druhů, pocházejí původně z jižní Afriky. Právě odtud se bere jejich vitalita a odolnost, se kterou přežijí i v méně vhodných podmínkách. Porostou a pokvetou, ať máte balkon nebo okna orientovány na kteroukoliv světovou stranu. Možná právě proto mezi lidmi panuje mylná domněnka, že jsou suchomilné, což rozhodně není pravda.

     

    Krátkodobé, několikadenní sucho je neumoří, vláhu ale potřebují, jinak zakrní a méně kvetou. Pokud tedy chcete, aby váš balkon zdobily až do listopadu, rozhodně jim ještě teď dopřejte pravidelnou zálivku. Tu vždy přizpůsobte okolní teplotě a intenzitě slunečního svitu. Substrát by měl být stále vlhký, ne však přemočený nebo vyschlý. Zalévejte ráno nebo navečer, a to přímo ke kořenům, nikdy ne na list nebo květy.

    Autor: Ludmila Dušková
  • 2.

    Dodejte jim výživu

    Stejně jako každý člověk potřebuje vitaminy a minerály, tak i vaše muškáty potřebují někde brát energii k tomu, aby mohly růst a kvést. Nezapomínejte proto na pravidelnou výživu. Hnojivou zálivku s vysokým obsahem živin a mikroprvků aplikujte jednou za 14 dní. Jednostranné přihnojování dusíkem se nedoporučuje – podporuje totiž u muškátů růst listů na úkor květů. Přihnojovat je třeba až do konce srpna či začátku září.
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Odstraňujte odkvetlé květy

    Rostliny je také nutné "čistit". Bohatou násadu květů podpoříte pravidelným odstraňováním již odkvetlých květů. Stejně tak je třeba odstraňovat zežloutlé listy. Pokud však zjistíte, že silně začínají žloutnout všechny spodní listy, případně úplně hynou, pravděpodobně jste rostlinkám dopřáli až příliš vody.
    Autor: Profimedia.cz
  • 4.

    Pozor na škůdce

    I když jsou muškáty odolné, ani jim se nevyhýbají choroby a škůdci. Trápí je především mšice, molice, svilušky a kadeřavost listů. Nezbytná je zejména prevence, kdy je nutné rostliny pravidelně kontrolovat, zda nejsou napadeny. Napadené rostliny je pak třeba co nejdříve ošetřit, aby se škůdci dále nešířili. 

     

    První pomoc při napadení mšicemi může být v podobě sprchy, kterou škůdce spláchnete. Je-li napadení větší nebo se opakuje, nezbývá než použít chemii. Nezapomeňte postřik aplikovat i z rubu listů, kde se škůdci hlavně vyskytují! Proti molicím pak fungují speciální žluté lepové štítky.

     

    Přemokření může vést k rozvoji plísňových chorob. Nejčastěji se na muškátech vyskytuje "muškátová plíseň šedá". Napadené části poroste šedobílý povlak, později se vytvářejí drobná tvrdá černá tělíska. Napadené rostliny je třeba ihned vyčistit, snížit jim zálivku a postříkat je měďnatými přípravky.

     

    Kadeřavost listů pelargonií je viróza, při níž stačí odstraňovat napadené listy. Občas se také objeví rez pelargoniová – příliš hustý porost proto nezalévejte na listy a nechte pelargonie provětrat. Pokud se choroba rozšiřuje, použijte některý z prostředků vhodných pro ošetření okrasných rostlin.

    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    V září už myslete na zazimování

    I když muškáty mohou zdobit okna a balkony až do pozdního podzimu – obvykle totiž snesou i krátké mrazíky do minus dvou stupňů – je třeba již v září myslet na to, že je budete zazimovávat. Rostliny přechodně snášejí bez dalšího poškození i teploty okolo 5 stupňů Celsia, ale barví se jim listy dočervena. V září je proto třeba omezit jejich zálivku a zastavit hnojení. Koncem září pak stačí už jen jedno zalití za týden. Je také nutné odstranit uschlé listy a dovolit muškátům, aby "dozrály" a přestaly růst.
    Autor: Profimedia.cz

Přidat názor
Počet komentářů: 2

anka: my vsichni mame zacatky nasich korenu v Africe

(07. 08. 2015 14:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy