Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

3 zaručené rady, jak vyčistit špinavou vodu v bazénu

/
  • Plánujete trávit horké dny s rodinou u bazénu? Postarejte se o to, aby voda v něm byla čistá!
    Plánujete trávit horké dny s rodinou u bazénu? Postarejte se o to, aby voda v něm byla čistá! (archiv)
    8. srpna 2015 ● 15:35

    Sluníčko letos ukazuje svou sílu, teploty se už několik týdnů šplhají vysoko nad třicítku. Ideálním řešením je zchladit se v bazénu.  A v tom je právě někdy kámen úrazu. Právě vysoké teploty  podporují růst řas a množení bakterií, které vám mohou vodu rychle zkalit, a zkazit vám tak radost z koupání.

  • 1.

    Bez chemie se neobejdete

    Vůbec nezáleží na tom, zda máte "jen" samonosný nafukovací nadzemní bazén nebo jste si pořídili větší, zapuštěný do země. Stačí, když na pár dnů odjedete, a po návratu vás čeká nepříjemné překvapení. Voda v bazénu připomíná spíš než křišťálovou studánku rybník plný žabince. Je zelená, hnědá, nažloutlá nebo prostě odporně zakalená. Co teď s tím? Možná vás zklameme, ale v takovém případě se bez chemie opravdu neobejdete.
    Autor: Fort Wayne
  • 2.

    Na zelenou vodu platí chlor

    Stačí dva tři horké dny bez dozoru a váš bazén mohou zaplavit přemnožené řasy a sinice. Z čiré vody je najednou úplně zelená a je nutné začít podnikat příslušná opatření.

     

    První pomoc:
    V tomto případě pomůže jen chlor. Ten veškeré zárodky zničí, a přitom z bazénové vody rychle vyprchá. Nejdříve ale odstraňte řasy ze stěn i dna vysavačem.

     

    Pak přidejte větší množství chloru, nebojte se vodu přechlorovat, při teplotě vody nad 24 stupňů Celsia se chlor rychle odbourává, takže se nemusíte bát, že byste se dlouho nemohli koupat. Hodnotu pH zvyšte na horní hranici, tedy 7,4. Chlor tak lépe působí na řasy a ničí je. Nechte filtraci stále zapnutou a pravidelně, klidně i několikrát denně, filtr properte. Zbylé odumřelé řasy pak odsajte vysavačem. Jakmile bude bazén opět čistý, pořádně propláchněte filtr.

    Autor: redakce
  • 3.

    Za hnědou vodu mohou minerály

    Hnědé zabarvení vody způsobuje vysoká koncentrace železa nebo manganu.

     

    První pomoc:
    Většinu minerálních zákalů vody snadno odstraníte úpravou hodnoty pH a přidáním šokové dávky dezinfekce, která minerály a nečistoty zoxiduje. Nakonec je třeba přidat vločkovací přípravek. Ten způsobí zhutnění nečistot ve formě vloček, které se snáze zachytí ve filtru – na rozdíl od nezhutněných jemných nečistot, které mohou projít zpět do bazénu i těmi nejlepšími filtry, a vodu tak stále kalit.

     

    Také je třeba zkontrolovat funkci filtračního zařízení a čistotu filtrační náplně. Po nadávkování vločkovacího přípravku nechte filtraci zapnutou cca 24 hodin a pravidelně perte filtr minimálně jedenkrát za osm hodin, potom ji na 12 hodin vypněte. Během této doby, kdy voda stojí, se zbytky vytvořených vloček usadí na dně bazénu, odkud je pak možné je vysát do odpadu.

    Jako prevence vzniku zákalů a usazenin se používají stabilizující přípravky, které sice z vody problematické minerály (vápník, hořčík, měď, železo a mangan) neodstraní, ale zabrání jim tvořit zákaly a usazeniny.

    Autor: Mountfield
  • 4.

    Zakalení vyřeší vločkovač

    Zakalení vody způsobí vysoká frekvence užívání bazénu, vysoké teploty, vydatný déšť i mechanické nečistoty. Příčinou ale může být zcela prozaicky snížený výkon zaneseného filtru.

     

    První pomoc:
    Zkontrolujte a upravte hodnotu pH, a to na 7,2 až 7,6. Nebojte se přidat více chloru než obvykle a nechte puštěnou filtraci klidně i několik dní, dokud se vám nebude zdát, že je voda v bazénu opět průzračná. Sledujte tlak v čističce a popř. propláchněte filtr.

     

    Pokud se vám bude zdát, že ani druhý den se voda nelepší, nalijte do vody při zapnuté filtraci vločkovač. Lije se většinou rovnou před trysku nebo do skimmeru. Nechte zapnutou filtraci cca na 2 až 3 hodiny, aby se vločkovač důkladně ve vodě promíchal. Pak ji vypněte a nechte nečistoty několik hodin, nejlépe přes noc, usadit. Vločkovač nečistoty vysráží, větší a těžší vločky klesnou ke dnu, proto je následně vysajte bazénovým vysavačem. Drobnější vločky se během filtrace zachytí v čističce. Nezapomeňte propláchnout filtr!

    Autor: Mountfield

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy