Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

6 praktických věcí, které můžete vyrobit z prázdné PET lahve

/
  • Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    17. srpna 2015 ● 06:00

    Prázdné plastové PET lahve se nám zvláště v těchto parných dnech doma hromadí. Nemusíte je ale vyhazovat do koše nebo do tříděného odpadu. Zapojte fantazii, přizvěte třeba i své potomky a vyrobte si z nich přenosný záhonek, krmítko pro ptáčky, dekoraci nebo uzávěr na sáček se sypkými potravinami. Inspirujte se nápady, které jsme pro vás na zahraničních webech vybrali.

  • 1.

    Mobilní záhonky

    Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    Autor: reprofoto INT
    Pokud nejste šťastným majitelem zahrady, můžete pro pěstování zeleniny využít větší prázdné PET lahve od vody nebo šťávy. Tyto mobilní "zahrádky" klidně můžete umístit na balkon či terasu. Navíc je lze kdykoliv bez problémů přesunout. Pěstovat v nich můžete třeba bylinky, cibulku nebo salát. Výroba je jednoduchá. Stačí vyříznout část lahve, naplnit ji zeminou a zasadit do ní semínka či již předpěstované sazenice.
  • 2.

    Provizorní váza

    Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    Autor: reprofoto INT
    Přinesla vám návštěva květiny, jenže vy v domácnosti zrovna nemáte žádnou vázu, protože jste tu jedinou nedávno při umývání rozbili? Vyrobte si provizorní z PET lahve. Kytice se v ní bude rozhodně vyjímat mnohem lépe než v zavařovačce. Od lahve odřízněte hrdlo, pak si fixou asi ve 2/3 udělejte po obvodu rovnou čáru a lahev kolmo nastříhejte asi na půl centimetru široké proužky. Ty pak všechny ohněte směrem ven, pak každý v půlce zase přehněte směrem dovnitř. Teď už jen stačí vázu naplnit vodou a naaranžovat do ní květinu.
  • 3.

    Praktický uzávěr na sáček

    Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    Autor: reprofoto INT
    Mikrotenové sáčky jsou neocenitelným vynálezem. Jenže každý, kdo se někdy snažil z nich odsypat nějakou sypkou ingredienci, ví, že jakékoliv dávkování je téměř nemožné. Problém však vyřešíte, když sáčky příště opatříte praktickým uzávěrem. Z prázdné PET lahve odstřihněte hrdlo s asi centimetrovým lemem. Tím protáhněte sáček s potravinou, jeho okraj přehněte přes ústí hrdla a zašroubujte ho.
  • 4.

    Držák na mobil

    Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    Autor: reprofoto INT
    Využít můžete i prázdnou lahev od čisticího přípravku na WC, která je vyrobena ze silnějšího houževnatého plastu. Vyrobit si z ní můžete praktický držák na nabíjející se mobilní telefon, který se tak už nebude povalovat někde po zemi. Potřebovat k tomu budete jen prázdnou lahev, popisovač, nůžky a smirkový papír. Podle obrázku si na lahev předkreslete obrys a pak držáček pečlivě vystřihněte. Ostré okraje zarovnejte smirkovým papírem.
  • 5.

    Krmítko pro ptáčky

    Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    Autor: reprofoto INT
    Není nic krásnějšího, než když můžete na podzim a v zimě pozorovat za oknem ptáčky krmící se různými semínky. Praktické krmítko, které vám navíc umožní sledovat, zda mají opeřenci ještě co zobat, můžete během pár minut vyrobit z PET lahve. Potřebovat budete jen prázdnou lahev od limonády, dvě dřevěné hlubší vařečky a nějaký ostrý nástroj. Tím do spodní části lahve udělejte otvory, kterými vařečky prostrčíte. Na té straně, kde je širší část vařečky, pak otvor trochu zvětšete, aby se zrní a semena mohla sypat. Pomocí trychtýře lahev naplňte, zašroubujte, okolo hrdla uvažte provázek a za něj krmítko zavěste.
  • 6.

    Obal na květináč

    Z prázdné PET lahve se dá vyrobit celá řada praktických věcí.
    Autor: reprofoto INT
    Pokud chcete svou domácnost zkrášlit originálními doplňky, které nikdo jiný nemá, vyrobte si z PET lahví netradiční obaly na květináče. Potřebovat budete jen prázdné lahve a různobarevné zbytky vlny. Lahev odstřihněte ve výšce, která bude vyhovovat vašim potřebám, a to tak, aby pak celý květináč zůstal skrytý. Pak ji nastříhejte až ke dnu v asi dva centimetry širokých proužcích. Teď už jen udělejte na konci vlny větší uzlík, zahákněte ho zevnitř, vlnu vytáhněte ven a podle obrázku lahev oplétejte tak, že vlnu střídavě povedete vnitřkem a vnějškem. Tímto stylem můžete vyrobit obal jednobarevný nebo můžete vymyslet jakoukoliv kombinaci několika barev či odstínů. Fantazii se meze nekladou.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy