Hřebíčková tinktura nebo olej

Komáři, stejně jako další hmyz, nesnášejí vůni aromatického hřebíčku. Snadno ši z něj proto můžete vyrobit domácí repelent v podobě hřebíčkové tinktury.

Video
Video se připravuje ...

Přírodní repelent: hřebíček Videohub

Budete potřebovat jen 100 ml alpy nebo 50% lihu z lékárny a čajovou lžičku hřebíčku, ten do tekutiny naložíte a dobře uzavřete. Po týdnu tinkturu použijte jako mazání. Nanášejte ji na paže, nohy a čelo. Krásně voní, a navíc zaručeně odpudí nenechavé komáry.

Podobně můžete připravit i hřebíčkový olej, který můžete v misce postavit na noc na parapet otevřeného okna nebo na noční stolek. Na jeho výrobu jsou nejvhodnější éterické oleje z citronu, eukalyptu, levandule, skořice nebo citronové trávy. Ty však nikdy nenatírejte přímo na tělo, vmíchejte je do tělového mléka v poměru 1 díl oleje na 4 díly mléka.

Komáry odpuzuje maso i kvasnice

Odborníci z Oxfordské univerzity také zjistili, že komáři méně štípou lidi, kteří pravidelně konzumují maso, případně pijí pivo. Důvodem je pangamin, látka bohatá na vitamin B, jehož vůni komáři doslova nesnášejí.

Zaberou i pivovarské kvasnice, které koupíte v lékárně nebo prodejnách zdravé výživy. Připravit si také můžete třeba zdravou drožďovou pomazánku nebo polévku s drožďovými knedlíčky.

Květiny proti komárům

Vstup do bytu či domu můžete komárům znepříjemnit také květinami, jejichž aroma nemají rádi. Buď jimi osázejte truhlíky, nebo je na parapet postavte v květináči. Vhodné jsou muškáty, afrikány, levandule, šanta kočičí či pelyněk.

Šalvěj a ořešák

Skvěle fungují i bylinky, jako jsou bazalka, máta, rozmarýn, ale hlavně šalvěj. Zapalte její lístky v nehořlavé nádobě, kouř z této bylinky je zaručeně odpudí. Účinné jsou i čerstvé listy z ořešáku, které stačí nasekat nebo rozemnout v ruce.

Česnek na okenní rámy

Komáři také nesnášejí pronikavě štiplavou vůni česneku. Pokud ho ale nemáte rádi či nesvědčí vašemu žlučníku, nemusíte ho nutně konzumovat. A dokonce se s ním nemusíte ani potírat. Stačí, když jím důkladně potřete okenní rámy.

Komáři a světlo

Komáři také údajně nevidí žluté světlo. Můžete proto zkusit na balkonu či terase, případně i v ložnici, vyměnit úsporné žárovky za ty nabarvené žlutou barvou. Naproti tomu, pro boj s komáry jsou naprosto nevhodné speciální lampy s modrým UV světlem. Výzkumy prokázaly, že z celkového množství usmrceného hmyzu jsou jen dvě až tři procenta komářích samiček.

Efektivní odpuzovač komárů můžete najít také na našem Bazaru Blesk.