Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

7 tipů, jak správně používat myčku. Přestaňte dělat základní chyby!

/
  • ...
    ... (Shutterstock.com)
    23. srpna 2015 ● 06:00

    Myslíte si, že zapnout myčku zvládne i malé dítě? Jste přesvědčeni o tom, že stačí jen zmáčknout tlačítko a za hodinu už bude vaše nádobí zářit čistotou? Pak jste na velkém omylu. Pokud k tomu totiž přistupujete takhle, nedivte se, že z myčky vyndaváte špatně umyté nádobí, zašedlé skleničky, talíře poseté zaschlými kapkami a hrnky s pruhy od kávy a čaje. Poradíme vám, jak se příště podobných nepříjemností vyvarovat.

  • 1.

    Naučte se dávkovat mycí prostředek

    Vždy používejte jen doporučené množství mycího prostředku. Příliš velké množství může na nádobí zanechat zbytky a příliš málo zase může mít za následek špatně umyté nádobí.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Nikdy ji nepouštějte poloprázdnou

    V případě, že je myčka naplněna jen částečně, nikdy nepouštějte kompletní mycí program, nastavte pouze oplachovací cyklus. Tak předejdete případnému zápachu ze zbytků jídla. Je to mnohem ekonomičtější než oplachování nádobí ručně. Každý rok tak můžete ušetřit až 6500 litrů, což už je znát.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Nevynechávejte leštidlo

    Možná si myslíte, že za leštidlo jen zbytečně vyhazujete peníze, ale není to pravda. Snižuje totiž povrchové napětí vody při oplachování, takže se pak na nádobí netvoří kapičky. Navíc napomáhá tomu, že umyté nádobí schne rychleji.  Naprosto nezbytné leštidlo je, pokud máte tvrdou vodu. Pozor ale, abyste to s leštidlem nepřehnali, protože pak by se na skleničkách naopak mohly objevit šedivé skvrny.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Sušte při nízkých teplotách

    Vysoké teploty mohou na skle zanechat skvrny. Navíc to, že se při posledním oplachu voda ohřívá na 60 až 70 °C, je velmi neekonomické. Nové myčky proto mají tzv. tlačítko úspory energie. To zmáčknete při spuštění myčky, a zrušíte tak závěrečný horký oplach. Co ale s mokrým nádobím? Jednoduše otevřete dvířka a počkáte, až oschne. Takto "dosušené" nádobí nebude mít ani šmouhy, tomu zabrání leštidlo, které snižuje povrchové napětí vody.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Nepřetěžujte ji

    Stejně jako není dobré pouštět myčku poloprázdnou, nedělá dobrotu ani to, když ji naopak naplníte po okraj. Jen si tak přiděláváte práci, starosti a zbytečně se připravujete o peníze. Většinu nádobí totiž nakonec budete muset umýt ještě jednou. Pokud je totiž spotřebič přeplněný, voda se ke spoustě nádobí ani nedostane. A vy se pak divíte, proč po ukončení mycího programu vyndáte ven neumyté nádobí. Navíc je také více pravděpodobné, že na sobě nádobí bude mít po umytí fleky v místech, kde se navzájem dotýkalo.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Co do myčky nepatří

    Do myčky nepatří křišťál, měkký plast, dřevěné, keramické nebo dekorované nádobí. Agresivní prostředí vodní lázně plné čisticích solí a vysoká teplota v prostoru myčky je může nenávratně poškodit. Samozřejmě, když to uděláte jednou, nemusí se jim nic stát, ale rozhodně vám to nedoporučuji. Dřevo časem ztratí barvu, nabobtná, nehezky se zkroutí a popraská. Zlatý či barevný dekor na talířích a hrnečcích vybledne. A keramické nádobí bez povrchové vrstvy ze sklovité glazury se rozpadne. Křišťálové sklenice zase ztratí lesk, měkký plast se zase teplem zdeformuje. A nedávejte tam ani nádoby nebo příbory z hliníku. Již po prvním umytí totiž jakoby zmatní a na jejich povrchu se vytvoří šedivá, někdy dokonce až černá vrstva, která je nepříjemná nejen na pohled, ale také na omak. Další věci, které do myčky nepatří, jsou příliš úzké a vysoké sklenky a silně připálené hrnce. Myčka je umýt nezvládne.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 7.

    I myčka se musí čistit

    Matný povlak na umytém nádobí nebo nelibá vůně mohou poukazovat na zanešený či dokonce úplně ucpaný filtr. Ten je třeba pravidelně čistit, na což hodně lidí zapomíná. Stačí ho přitom jen čas od času propláchnout proudem čisté horké vody, což vám nezabere víc než pár minut. I tenhle spotřebič však potřebuje čas od času vyčistit důkladněji. Dvakrát za rok proto myčku pusťte naprázdno jen s čističem myčky, který seženete v drogerii.
    Také při nákupu myčky si zjistěte předem, koli energie spotřebuje.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy