Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

4 kuchyňští pomocníci, které byste měli vyměnit. Přestaňte ohrožovat své zdraví!

/
  • Pokud vám není zdraví vaše a vašich blízkých lhostejné, přesvědčte se, že v kuchyni nepoužíváte nebezpečné pomůcky.
    Pokud vám není zdraví vaše a vašich blízkých lhostejné, přesvědčte se, že v kuchyni nepoužíváte nebezpečné pomůcky. (Profimedia.cz)
    31. srpna 2015 ● 06:00

    V honbě za lepším zdravím věnujeme čím dál tím větší pozornost potravinám, které nakupujeme. Utrácíme nemalé částky za biopotraviny, chodíme na farmářské trhy. Neuvědomujeme si ale, že i používání starých kuchyňských pomocníků může mít velký vliv na naše zdraví, a to od šíření bakterií až po riziko onemocnění rakovinou.

  • 1.

    Teflonové pánve

    Nádobí pokryté vrstvou teflonu se v kuchyni stalo neocenitelným pomocníkem. Může být ale také zdraví škodlivé. Zvlášť pokud jste si ho pořídili před rokem 2010. Takové okamžitě vyhoďte. Teflonové pánve z té doby totiž produkují mnohem větší množství škodlivých zplodin než nově vyvinuté materiály. Nikdy ale teflonovou pánvičku nezahřívejte bez tuku, v takovém případě se totiž rychle rozpálí na teplotu nad 360 stupňů Celsia, což je teplota, při které se začíná uvolňovat jedovatá kyselina perfluorooktanová. Bez milosti také vyhoďte všechno teflonové nádobí, které je poškrabané, nebo se z něj teflon dokonce loupe. A zbavte se i kousků, na nichž teflon změnil barvu nebo se na něj jídlo přichytává.
    Autor: shutterstock
  • 2.

    Plastové nádoby na potraviny

    Starší plastové boxy na skladování potravin často obsahují bisfenol A, známý jako BPA. Jde o sloučeninu, která se ještě nedávno využívala v plastovém zpracovatelském průmyslu a která byla spojena s řadou zdravotních problémů, včetně rakoviny, srdečních onemocnění, obezity a dalších. Takže pokud máte doma už starší zásoby, je čas je vyměnit. BPA se totiž může dostávat do jídla a mít škodlivé účinky na vaše zdraví. Naštěstí stále více firem už své výrobky vyrábí z plastů, které BPA neobsahují. Nikdy ale nekupujte podezřele levné produkty z Číny, raději si připlaťte a vsaďte na kvalitu. Uvědomte si, že to děláte pro své zdraví a zdraví své rodiny.
    Autor: David Háva
  • 3.

    Kuchyňská prkýnka

    Často používaná prkna, ať už je to z dřeva nebo z plastu, je třeba pravidelně vyměňovat. Zatímco prostředek na nádobí a horká voda odstraní většinu bakterií na povrchu, vaše nože zanechávají rýhy, které jsou nebezpečných bakterií plné. Věděli jste, že průměrné kuchyňské prkénko má na sobě o 200 procent více fekálních bakterií než to záchodové? Najdete na něm salmonelu, E. coli i listerii. Všechny vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění. 

    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Kuchyňské houbičky

    Jsou neocenitelným pomocníkem, ale zároveň doslova líhní nebezpečných bakterií. Patří mezi ty "nejšpinavější" věci ve vaší kuchyni. Obvyklé vymáchání a vyždímání nestačí, spousta bakterií zůstává uvnitř a zbytky vlhkosti jim poskytují ideální podmínky pro úspěšné množení. Takže pokud chcete mít nádobí po umytí opravdu "čisté", je třeba houbičky nejdéle jednou za čtrnáct dní měnit.
    ...
    Autor: Shutterstock

Přidat názor
Počet komentářů: 4

Soňa Bělohlávková: Tak ty teflonové pánve snad, ale jinak nesmysl. Houbičky vyhazuju, když se mi jeví "jetě", což je skutečně nejdéle po víkendovém vaření. Prkénka mám dřevěná, myju je hodně horkou vodou a občas sjedu octem a zatím žijeme. Ovšem ukažte mi, komu vydrží plastová krabička dýl, než 1/4 roku - dvakrát zamrazím a můžu vyhodit.

(02. 09. 2015 13:54)

honza46: Měnit kuchyňské houbičky jednou za 14 dní, to mně opravdu rozsmálo, to se snad týká lidí kteří se v kuchyni téměř nevyskytují. Člověk, který denně myje nádobí je musí měnit minimálně obden nebo aspoň za 3 dny.

(31. 08. 2015 20:38)

cozumel: Článek o tom, jak zvyšovat tržby výrobců - pánve kupovat tak jednou do roka, plastové krabičky jednou za tři měsíce vyhodit, houbičky 2 do měsíce, prkýnka tak dvakrát do roka

(31. 08. 2015 19:23)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy