Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 tipů, jak využít citron v domácnosti. Vyčistí mikrovlnku, prkénka i odolné skvrny

/
  • Věděli jste, že citrony nemusíte využívat jen v kuchyni? Dokáží totiž například porazit zápach, zesvětlit skvrny na vašem oblečení a vyčistit domov odshora dolů!
    Věděli jste, že citrony nemusíte využívat jen v kuchyni? Dokáží totiž například porazit zápach, zesvětlit skvrny na vašem oblečení a vyčistit domov odshora dolů! (Shutterstock.com)
    11. září 2015 ● 06:00

    Čaji dodá tu správnou chuť, v limonádě osvěží, řízku by bez pár kapek šťávy něco chybělo. Bez citronů bychom se snad ani neobešli. Pár plodů obvykle nechybí v žádné domácnosti. Věděli jste ale, že citrony nemusíte využívat jen v kuchyni? Dokážou totiž například porazit zápach, zesvětlit skvrny na vašem oblečení a vyčistit domov odshora dolů!

  • 1.

    Osvěží vzduch

    Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
    Autor: Profimedia.cz

    Zapomeňte na "voňavé" spreje! I když je jejich použití maximálně pohodlné, obsahuje většina prodávaných čističů vzduchu toxické chemikálie, které mohou mít dlouhodobé, či dokonce trvalé důsledky pro vaše zdraví. Vyzkoušejte raději přírodní alternativu, která je navíc mnohem levnější. Ukrojte si šest plátků citronu, dejte je do misky, zalijte je vlažnou vodou a přihoďte hrst hřebíčku.

    Za minutu vyrobený osvěžovač dokonale odstraní pachy ve vaší domácnosti a vzduch bude nádherně citronově svěží. Vůně citrusů navíc stimuluje koncentraci, osvěžuje mysl a pomáhá lépe se soustředit na náročné a stresující aktivity. Citron má také výborné dezinfekční antiseptické účinky, čistí vzduch a usnadňuje dýchání nejen při nachlazení.

  • 2.

    Vyčistí mikrovlnku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Usazená mastnota a zaschlé stříkance nepůsobí v mikrovlnné troubě příliš dobrým dojmem. Na její vyčištění ale nepotřebujete žádné agresivní prostředky. Stačí vám "obyčejný" citron. Ten i silně zanesenou mikrovlnku zbaví všech nečistot. Do misky nebo hrnečku dejte čtyři lžíce citronové štávy, přidejte pokrájené zbytky citronu i s kůrou a vše zalijte asi do poloviny nádoby vodou. Misku vložte do trouby a pusťte ji na 5 minut na nejvyšší výkon. Všechny zaschlé zbytky potravin se nádherně uvolní, mastnota povolí a vy pak vše snadno setřete.

    Video
    Video se připravuje ...

    Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! Adam Balažovič

  • 3.

    Vybělí prádlo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte pocit, že vaše bílé prádlo už zrovna nezáří a má barvu spíše do šeda? Žádné chemické bělidlo na to nepotřebujete. Naplňte velký hrnec vodou, přidejte několik plátků citronu a přiveďte vše k varu. Pak hrnec odstavte, vhoďte zašedlé prádlo a nechte ho asi hodinu máčet. Pak ho vyperte obvyklým způsobem.

  • 4.

    Odstraní odolné skvrny


    Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
    Autor: Profimedia.cz

    Zdobí váš oblíbený módní kousek odolná skvrna, kterou se vám žádným způsobem nedaří odstranit? Zkuste použít citron. Znečištěné místo dostatečně pokapejte citronovou šťávou a nechte ji asi hodinu působit. Skvěle to funguje na skvrny od bobulí, kávy a čaje. Pokud budou některé ze skvrn stále odolávat, místo navlhčete a vetřete do něj pastu připravenou z jednoho dílu jedlé sody a jednoho dílu vody. Pak oblečení hoďte do pračky a vyperte běžným způsobem.

  • 5.

    Zabrání hnědnutí ovoce a zeleniny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některé druhy zeleniny a ovoce, jako jsou například jablka, hrušky, avokádo či fenykl, začínají po nakrájení na vzduchu rychle hnědnout, což nevypadá hezky, a především děti je pak nechtějí jíst. Přirozený proces oxidace ale můžete snadno zpomalit. Stačí, když řezné plochy potřete citronovou šťávou.

  • 6.

    Vyčistí kuchyňská prkénka


    Věděli jste, že citrony nemusíte využívat jen v kuchyni? Dokážou totiž například porazit zápach, zesvětlit skvrny na vašem oblečení a vyčistit domov odshora dolů!
    Autor: Shutterstock.com

    Po krájení některých potravin zůstávají často i po umytí na prkénku nepěkné skvrny. Cibule a česnek zase mají na svědomí nepříjemný zápach, který hned tak nezmizí. Řešení je snadné. Vezměte půlku citronu a potřete s ní celý povrch prkénka. Šťávu nechte vsáknout a asi 20 minut působit. Uvidíte, jak skvrny zmizí a prkénko bude zase jako nové. Navíc ho zbavíte i všech bakterií, které se drží v drobných rýhách a prasklinách.

  • 7.

    Zbaví myčku zápachu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zbytky potravin, které zůstávají uvnitř myčky, mohou být zdrojem nepříjemného zápachu. Nezapomínejte proto pravidelně čistit filtr a čas od času hadříkem nebo papírovou utěrkou otřete viditelné usazené nečistoty ze dna. A pokud chcete, aby myčka po otevření příjemně voněla, vložte před každým mytím vymačkaný citron nejlépe do prostoru na příbory.

  • 8.

    Sprchový kout zbaví zaschlých kapek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Trápí vás zaschlé kapky tvrdé vody a mýdlové skvrny na stěnách sprchového koutu? Zapomeňte na drastické čisticí prostředky. Vymačkejte šťávu ze šesti citronů a nalijte ji do rozprašovače. Kyselina citronová působí jako změkčovadlo, které vše dokonale rozpustí.

  • 9.

    Nahradí prostředek na nádobí

    Autor: Shutterstock.com

    Když vám dojde přípravek na nádobí, vezměte plátek citronu a posypte ho jedlou sodou. Pak s ním jen špinavé nádobí potírejte a uvidíte, jak se vám zbytky jídla a mastnota budou rozpouštět před očima. Další výhodou tohoto netradičního mycího přípravku je to, že vaše ruce budou po jeho použití jemné a voňavé!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy