Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody

/
  • Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte nebo srazíte omáčku? Nezoufejte!
    Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte nebo srazíte omáčku? Nezoufejte! (Shutterstock)
    17. září 2015 ● 06:00

    Přesolit, připálit nebo příliš omastit jídlo může začátečník, ale stejně tak zkušený kuchař, který ho vařil už stokrát. Drobné či větší nehody při přípravě pokrmů se stávají zkrátka každému. Pokud se tedy něco takového přihodí i vám, není třeba věšet hlavu. Všechno se totiž většinou dá ještě zachránit.

  • 1.

    Přesolené jídlo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Se solí to čas od času přežene každý z nás. Pokud vám tedy při vaření "ujede" ruka, nemusíte hned jídlo vyhazovat, ale můžete se pokusit ještě kalamitu zachránit. Jednou z možností, kterou znaly už naše babičky, jsou syrové brambory. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do pokrmu. Absorbují přebytečnou sůl a pomohou jídlu vrátit tu správnou chuť. Po uvaření je pak z jídla vyndejte. Pokud se do něj ale hodí, můžete je v něm klidně nechat. Podle typu jídla také můžete přidat oloupané a nakrájené rajče nebo pár lžic jogurtu. Pokud nic z toho nepomůže, budete se muset pokusit pokrm nastavit, což znamená přidat použité ingredience, případně vodu.

  • 2.

    Příliš mastné jídlo

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste to přehnali s tukem a na vaší polévce či omáčce plave jedno mastné oko vedle druhého, pomůže vám obyčejný led. Vhoďte do ní pár kostek ledu nebo jídlo nechte vychladnout a dejte ho na chvíli do mrazáku. Tuk se vysráží na povrchu a vy jej poté můžete lehce odebrat. Další možností je odsát ho z povrchu pokrmu papírovou utěrkou.

  • 3.

    Připálená omáčka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Důležité je neztrácet hlavu a omáčku hned nevylévat nebo nevyhazovat. I takové jídlo se totiž obvykle dá několika elegantními triky zachránit tak, aby si všichni pochutnali. Nejdůležitější je co nejrychleji ji přendat do jiného hrnce. Zároveň je však třeba udělat to s co největší opatrností, aby v ní nezůstaly žádné připálené a připečené zbytky. I kousíček totiž může zkazit chuť celé omáčky. Dalším krokem je zneutralizování nepříjemné chuti. Existuje několik způsobů, kterými se trpké nahořklé příchuti můžete zbavit. Vyzkoušejte brambor, bílý chléb nebo korkový špunt! V omáčce je 10 minut povařte a pak vyjměte, případně přeceďte. Podle druhu jídla můžete také přidat trochou worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo bylinek.

  • 4.

    Sražená omáčka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Napravit se dá i smetanová omáčka, která se vám srazí. Celý kastrol ponořte do studené vody, abyste zastavili proces vaření. Můžete přihodit i pár kostek ledu. Následně se pokuste hrudky metličkou dobře rozmíchat. Vyzkoušet můžete také špetku kypřicího prášku nebo lžičku studené vody či smetany. Naše babičky "zdrclou" omáčku napravovaly trochou dětské krupičky rozmíchané ve studené vodě a krátkým povařením.

  • 5.

    Řídká omáčka

    Autor: shutterstock.com

    Vodové tmavé omáčky i guláše je nejlepší zahustit nastrouhaným tvrdým chlebem. Střídka zajistí potřebnou konzistenci, kůrka zase dodá příjemnou barvu. Další variantou je přidat najemno nastrouhanou syrovou bramboru. V obou případech je ale třeba pokrm dobře hlídat, protože tímto způsobem zahuštěný pokrm se rád připaluje.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy