22. červenec 2018
Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Triky našich babiček: Jak uložit švestky, aby vydržely čerstvé až do Vánoc

/
  • Švestky jsou oblíbeným ovocem Čechů. Málokdo však tuší, že pokud je dobře uskladníte, vydrží vám čerstvé až do ledna.
    Švestky jsou oblíbeným ovocem Čechů. Málokdo však tuší, že pokud je dobře uskladníte, vydrží vám čerstvé až do ledna. (Shutterstock.com)
    18. září 2015 ● 06:00
     

    Švestky jsou samozřejmě nejlepší čerstvě utržené ze stromu, jejich problémem však je, že brzy podléhají plísni. Přesto je možné uskladnit je tak, abyste si na nich pochutnali ještě v lednu. Pomohou vám zapomenuté osvědčené triky našich prababiček.

  • 1.

    Vhodný čas pro sklizeň

    ...

    I když švestky bývají nejchutnější, když přezrají na stromě, pokud je plánujete uskladnit, musíte na to myslet už při sklizni. Plody je třeba otrhat asi 3 - 4 dny před plnou konzumní zralostí v momentě, kdy jsou již nádherně vybarvené, dužina je ale stále ještě tuhá. Sklízejte je vždy za suchého počasí a dbejte na to, abyste je vždy utrhli i se stopkou. Pár následujících dnů je pak nechte "odpočívat" na nějakém vzdušném místě, aby mohly "dýchat" a odpařila se z nich přebytečná voda.

  • 2.

    Zasypejte je moukou

    ...

    Ne, nezbláznili jsme se. Opravdu máme na mysli úplně obyčejnou pšeničnou mouku. Naše prababičky si tento způsob uskladnění nemohly vynachválit. Funguje prý totiž skvěle. Jediné, co musíte udělat, je sehnat si pětilitrovou zavařovací sklenici, na dno nasypat vrstvu mouky a pak dovnitř opatrně skládejte švestky a prosypávejte je moukou. Dbejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly. Naplněnou nádobu uzavřete a uložte na chladném místě. Švestky můžete odebírat postupně. Před konzumací se pak doporučuje mouku omýt a švestky na okamžik podržet v sítu nad hrncem s vařící vodou, aby je lehce přešla pára. Poté prý chutnají jako čerstvě utržené i v lednu.

  • 3.

    Uložte je do kopřiv

    ...

    Dalším z osvědčených triků našich prababiček, je uložit švestky do sušených kopřiv. Ty si připravíte tak, že v rukavicích natrháte dostatečné množství listů a ještě ten den je dáte rozložené ve slabých vrstvách sušit na stinném a dobře větraném místě. Můžete je sušit i v troubě, teplota však nesmí přesáhnout 60 stupňů. Při sušení listy neobracejte, zbytečně by se rozlámaly.

  • 4.

    Zavěste je do studny

    ...

    Méně pracnou variantou, pokud ovšem u domu, na chalupě nebo u babičky máte studnu, je opatrně uložit švestky do nějaké uzavřené nádoby a na provaze je spustit právě do ní. Stálá teplota a dostatečná vzdušná vlhkost jsou prý totiž zárukou poměrně dlouhodobé konzervace. Stejným způsobem se skladovala i jablka, hroznové víno, ale i další potraviny.

  • 5.

    Věděli jste, že...

    ...

    ... švestky jsou nejen dobré, ale především i zdravé? Jsou totiž obrovským zdrojem vitaminů skupiny B, čímž udržují v kondici mozek i nervy a pomáhají člověku udržet energii i výkon, pomáhají odolávat stresu. Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E. Silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou pro tělo nepostradatelných minerálů. Navíc na sebe dokáží ve střevech navázat nadbytečné tuky z jídla, takže se nemohou uložit v těle a odchází pryč. 

Přidat názor
Počet komentářů: 4

ejvm1712: Spíš mlátit některé politiky a zbohatlíky jako žito

(22. 09. 2015 09:55)

andabar: Nejlepší jsou švestky sušené Suším sama na plechu v el. troubě na 75C Suším den a noc. Druhý den podle potřeby dosouším jen na 50C

(18. 09. 2015 19:26)

cinderella1: A ja mam zase problem najit v te hromade nejake neprezrale (california sugar plums). Tvrde, nedozrale tady byvaji spis takove ty velike kulate trnky, nevim jak se jim cesky rika, asi blumy? Trnky byvaly stejne vzdycky nejlepsi v tekutem stavu.

(18. 09. 2015 17:02)

ivoadler: Další z triků je uložit švestky do nevymláceného žita. Vydrží prý do Vánoc. Ale sežeňte dneska žito! A že se švestky sklízejí neuzrálé víme až dobře. V obchodě jsou jako kámen. Koupil jsem snaše švestky do nemocnice a nedali se jíst.

(18. 09. 2015 09:00)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy