Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 věcí, které rozhodně nečistěte papírovými utěrkami

/
  • Papírová utěrka je skvělý pomocník, některé věci ale může poškodit.
    Papírová utěrka je skvělý pomocník, některé věci ale může poškodit. (Shutterstock.com)
    20. září 2015 ● 06:00

    Patří mezi nejlepší pomocníky v domácnosti. Skvěle se s nimi utírá podlaha znečištěná od jídla, mastnoty nebo rozlitých tekutin. Poslouží v koupelně, v pokojích a jsou vždy po ruce. Co? Přece papírové utěrky, které si odtrháváme z role. Bez nich už si ani domácnost představit neumíme. Přesto existují věci, kterým tyto pomocnice neprospívají, a můžou je dokonce i poškodit. Co papírovými utěrkami určitě nečistěte?

  • 1.

    Brýle

    ...
    Autor: Shutterstock
    Brýle si většinou utíráme do nějaké části oblečení a pohledem proti světlu zkontrolujeme, zda nejsou mastné. Ti zodpovědnější z nás je umyjí pod tekoucí vodou a otřou papírovou utěrkou. Bohužel, i ta nejjemnější utěrka nejenže brýle nevyčistí a nevyleští, může je i poškrábat, aniž byste si toho na první pohled všimli. Všimnete si později, to už ale bude pozdě. Použijte raději speciální čisticí hadříky.
  • 2.

    Monitory, telefony a další elektroniku

    Myslíte si, že za krátkozrakost můžou moderní technologie? Kdepak, na vině je něco úplně jiného!
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně jako brýle, i povrch elektronických přístrojů můžou papírová utěrka nebo kapesník nenávratně poškrábat. Nepoužívejte ji ani jako "první pomoc" ve chvíli, kdy zjistíte, že váš přístroj pokrývá opravdu mohutná vrstva prachu. Hadřík z mikrovlákna nebo speciální ubrousek je ta pravá volba.
  • 3.

    Prach na dřevěném nábytku

    Barevné trendy v bytě
    Autor: archiv
    Také dřevěný nábytek nemusí odolat kombinaci prachu a nedostatečně jemné papírové utěrky. I tam může způsobit na povrchu nepěkné oděrky. Dřevěný nábytek potřebuje jemný vlhký hadřík a speciální čistidlo, případně hadřík z mikrovlákna.
  • 4.

    Skvrny na koberci

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Utěrky jsou sice po ruce a vypadají na první pohled prakticky. Jakmile se ale pustíte do čištění jakékoliv skvrny na koberci papírovou utěrkou, dočkáte se - byť použijete odpovídající čistič - akorát roztrhaného papíru, který skvrnu zažere do vláken koberce ještě hlouběji. Použijte čistič (nebo sůl) a látkový hadřík, kterým koberec spíše stírejte, netřete ho sem a tam.
  • 5.

    Černé oblečení

    Noste tmavé barvy, ty ženám sluší!
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv se vám to stává velice zřídka, tato nehoda se stane stoprocentně ve chvíli, kdy máte na sobě černý a oblíbený kus oblečení. Ta trocha pasty by se ale dala vyčistit, stačí pořádně namočit - raději žínku nebo ručník, než papírovou utěrku. Ta totiž po sobě vždycky zanechá bílé minichloupky. Na oblečení sice nebude skvrna od pasty, bude tam místo nich ovšem shluk bílých minivláken. Kdo někdy vypral papírový kapesník s várkou černého prádla, ví moc dobře, o čem je řeč a co času stojí se těchto vlákýnek zbavit.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

ja01: Hned první věc je pitomost. Ne vždy je po ruce Jar a možnost brýle umýt. Právě pro čištění brýlí jsou pak papírové utěrky vhodné. Na rozdíl od mikrovlákna u zamaštěných brýlí ještě více mastnotu jen nerozpatlají. Žádné poškrábaní se nekoná. Na rozdíl od pisálka mám více jak 50letou zkušenost. A mimo to, výměna skel po cca 2 letech by i tak měla být pravidlem.

(20. 09. 2015 11:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy