Vyberte si recept:
Domácí česnekový sirup
Jitrocelový sirup s medem
Bezinkový sirup z plodů
Sirup z čerstvého nebo sušeného tymiánu
Sirup z medu

Česnekový sirup

Česnek, nejlépe ten český, který obsahuje nejvíce prospěšných látek, je skvělým pomocníkem v boji s nachlazením. Jak si z něj vyrobit sirup:

Budete potřebovat: 6 stroužků česneku, 8 lžic cukru a 250 ml vody.

Postup:
Česnek nasekejte na drobno a společně s cukrem a vodou povařte 10 minut. Nalijte do sklenice, nechte několik hodin uležet a pak sceďte.

Užívání: 3x denně dvě lžičky

TIP NA VIDEO: O bylinkách na suchý a vlhký kašel s bylinkářkou Klárou Matuškovou.

Video
Video se připravuje ...

Suchý, nebo vlhký kašel: Jaké bylinky jsou nejvhodnější? Videoredakce ženských titulů

Jitrocelový sirup

Jitrocel obsahuje glykosidy, slizy, třísloviny a vitamíny, především vitamín C. Tyto látky působí komplexně a jejich účinky se skvěle doplňují. Příprava sirupu je jednoduchá:

Budete potřebovat: Listy jitrocele kopinatého, tmavý cukr nebo tekutější med a vroucí vodou vymytou šroubovací sklenici.

Postup:

1. Na menší kousky potrhané mladé lístky navrstvěte do sklenice. Centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele posypte cukrem nebo prolijte medem a vrstvěte dál, střídejte jitrocel a cukr, dobře stlačujte až do úplného naplnění sklenice.
2. Sklenici pevně uzavřete a dejte na 10 dní na teplé místo, třeba na okno. Po 10 dnech je sirup hotový.
3. Tmavou tekutinu slijte do menší lahvičky, listy vymačkejte a vyhoďte. Sirup zavíčkujte a dejte do spodní části chladničky.

Užívání: Jedna čajová lžička několikrát denně.

Bezový sirup z plodů

Černý bez patří k nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás. Nejčastěji se využívají květy, ale teď na podzim můžete zpracovat i plody. Výroba tohoto sirupu je trochu pracnější, ale vyplatí se. Podávat ho můžete totiž nejen při kašli či nachlazení, ale i jen tak jako nápoj na zvýšení imunity.

Budete potřebovat: plody bezinky, sáček kyseliny citronové, cukr

Postup:

1. Natrhejte asi čtvrtinu igelitové tašky plodů, nejrychlejší je odstřihnout nebo odříznout celá květenství. Dobře opláchněte a pak plody otrhejte. Nejjednodušší je udělat to obyčejnou vidličkou. Tou také můžete bobule částečně rozmačkat.
2. Plody pak zalijte vodou tak, aby byly ponořené a promíchejte se sáčkem kyseliny citronové (cca 20g).
3. Vše pak nechte den a půl stát, potom obsah opatrně rozmixujte, přelijte přes síto a plody pak propasírujte, abyste z nich dostali co nejvíc účinné šťávy. Nyní už jen stačí uvést šťávu do varu s cukrem, dává se přibližně kilo cukru na litr tekutiny, minutu až dvě svařte a vypněte.
4. Hotový sirup rozlijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a po vychladnutí uskladněte.

Tymiánový sirup

Pokud vás trápí protivný nepřestávající kašel, oceníte následující recept. Osvědčený a účinný domácí tymiánový sirup vás otravného kašle spolehlivě zbaví. A děti si ho zamilují. Má totiž na rozdíl od většiny kupovaných sirupů na kašel příjemnou chuť.

Budete potřebovat: 200 ml vody, 200 g cukru, 1 balíček sušeného tymiánu (pokud si pěstujeme tymián sami, použijeme 3 košaté větvičky tymiánu čerstvého) a 3 lžíce sušeného slézového květu.

Postup:

1. V kastrůlku si svařte vodu s cukrem tak, aby se cukr ve vodě úplně rozpustil. Přidejte celý balíček sušeného tymiánu a slézový květ. Minutu až dvě povařte.
2. Směs odstavte ze zdroje tepla a nechte několik hodin, nejlépe přes noc, louhovat. Vylouhovanou směs pak přeceďte přes sítko.
3. Hotový sirup nalijte do čistých lahviček a skladujte v chladu, nejlépe v ledničce.

Užívání: 3x denně jedna čajová lžička.


Medový sirup

Med se v lidové medicíně používá odnepaměti a jeho moc při léčbě kašle, bolesti v krku a nachlazení potvrzují i odborníci.

Postup:
Medový sirup si doma vyrobíte snadno a rychle. Stačí do pár lžic medu vymačkat čerstvou šťávu z citronu, vmíchat můžete i lžičku kokosového oleje.

Užívání: 3x denně dvě lžičky.