Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

7 tipů, jak využít odvlhčující sáčky. Zbaví boty zápachu a stříbro černého povlaku

/
  • Pytlíčky se silika gelem najdou využití v každé domácnosti.
    Pytlíčky se silika gelem najdou využití v každé domácnosti. (Shutterstock.com)
    27. září 2015 ● 06:00

    Malé pytlíčky se silika gelem znáte určitě všichni. Najdete je v balení u nových výrobků, jako jsou boty, elektronické přístroje, nářadí a další. Chrání je před případnou vlhkostí, která by se k nim mohla během transportu nebo třeba ve skladu dostat. Většina z nás je ale okamžitě po vybalení vyhodí spolu s obalem do koše, což je škoda. Díky své schopnosti absorbovat a zadržovat vlhkost jsou totiž užitečnými pomocníky v každé domácnosti.

  • 1.

    Prodlouží životnost žiletky v holítku

    Autor: krasa.cz

    Průhledné krystalky silika gelu téměř okamžitě "vysají" vlhkost z povrchu použité žiletky. Proto se na jejím povrchu nevytváří tak rychle rez, vydrží déle ostrá a připravená k opětovnému bezpečnému zásahu ve vašem klíně, podpaždí či na nohou. Holítko po použití uložte do dobře uzavíratelného vzduchotěsného igelitového sáčku nebo plastové krabičky a přihoďte k němu pytlík silika gelu. Bude to fungovat několikrát, ale pak budete muset pytlíček s krystalky vyměnit.

  • 2.

    Zbaví tašku do fitka i obuv zápachu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Taky si už nevíte rady s nelibou vůní, která se line z vaší sportovní tašky? Zápach, který vytvářejí bakterie libující si ve vašem propoceném oblečení, dokáže skvěle pohltit pár sáčků se silika gelem. Stejně to funguje i u bot, které smrdí rozkládajícím se potem. Bakterie totiž potřebují několik věcí na to, aby se vyvíjely. Jednou z nich je právě vlhkost, které se díky "zázračným" pytlíčkům zbavíte.

  • 3.

    Zabrání zvlhnutí potravin


    Autor: Shutterstock.com

    I když si mnoho lidí myslí, že je silika gel jedovatý, není to pravda. Průhledné kuličky či granulky vyráběné z křemičitanu sodného jsou zcela netoxické. Nijak neublíží ani při náhodném požití. Můžete je tak klidně využít i ve špajzu. Zabrání nechtěnému zvlhnutí luštěnin, obilovin, rýže, ale například i kořenících přípravků obsahujících sůl. A před vlhkostí ochrání například i granule pro psy.

  • 4.

    Zachrání šperky od zčernání

    Autor: Profimedia.cz

    Stříbrné šperky bohužel mají tendenci po reakci s chemickými látkami ve vzduchu matnět, na povrchu se vytvoří tmavý povlak. Zabránit tomu můžete poměrně lehce. Stačí, když nepoužívané prstýnky, řetízky a náramky zavřete do dobře těsnícího igelitového sáčku a přidáte silica gel. Šperky budou stále vypadat jako nové.

  • 5.

    Vysuší kosmetickou taštičku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na cestách máme obvykle v kosmetické taštičce vše, bez čeho se žena neobejde. Od pomůcek na zubní hygienu přes odličovací tampónky až po všechny šminky. Je proto nepříjemné, když nám naše propriety navlhnou od použitého kartáčku. Není proto od věci mít v neseséru pytlíček či dva silika gelu. Perličky v sáčku totiž dokáží absorbovat 20 až 40 procent jejich vlastní váhy. 

  • 6.

    Pomohou dokonale usušit kytici

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Chcete si zachovat vzpomínku na květiny, které jste dostaly při speciální příležitosti? Dejte je do většího plastového sáčku s několika pytlíčky silika gelu. Ten květiny vysuší a zakonzervuje. Obsah vlhkosti v květech může být často opravdu vysoký, během dlouhého sušení proto často dramaticky změní vzhled k horšímu. Pokud ale použijete několik balení silika gelu, proces vysoušení se zrychlí a květy budou stále vypadat nádherně.

  • 7.

    Poradí si s mokrými plavkami

    Autor: profimedia.cz

    Zná to snad každý z nás. Když se vracíte z koupání, do tašky hodíte navlhlé plavky. A někdy je dokonce musíte zabalit přímo do kufru těsně před odjezdem z dovolené. Vše je pak od nich nepříjemně navlhlé. Silika gel vám tento mokrý kus oblečení dokáže vysušit i v zavazadle. Zabalte je do sáčku ze silnějšího igelitu a přihoďte k nim několik pytlíčků.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy