Kutilové se specifickými zálibami budou potřebovat nadstandardní vybavení. Například nadšenci pro práci se dřevem budou mít nejspíš několik typů brusek, dlát nebo hoblíků, ručních či elektrických, a spoustu jiného speciálního vybavení. Fandové do starých aut budou vybaveni sadami klíčů, modeláři štětečky všeho druhu… Nic z toho při běžných opravách nevyužijete. Ve standardní domácnosti byste měli být připraveni na situace, jakými jsou oprava odpadu, kapajícího kohoutku, přitáhnutí šroubků, zatlučení hřebíku, slepení rozbité stoličky, přivrtání stojanu na televizi, smontování dětského stolku, zaříznutí vánočního stromku apod.

VŠECHNO PĚKNĚ POHROMADĚ

Potřebné nářadí můžete pořizovat jednotlivě, pak ale kromě jednotlivých kusů pořiďte i kufřík nebo box, kde bude mít vše své místo. Nabízí se ale možnost pořídit již hotovou sadu, která veškeré „běžné“ nářadí obsahuje. Představuje obvykle kufřík nebo přenosný box, kde jsou jednotlivé kusy přehledně uloženy. Jsou-li potřeba, kufřík snadno přenesete na místo určení, rozevřete a máte vše po ruce, nepoužívají-li se, kufřík lehce uklidíte. K dostání jsou sady se zcela základním vybavením i s nářadím pro specifičtější situace.

Autor: profimedia.cz

ROZUMNÁ KVALITA

Stejně jako ve všech sférách nemá smysl ani na ručním nářadí, byť je využíváno občas, významně šetřit, ale pro svátečního kutila také není nezbytně nutné kupovat profi přístroje. Vybírejte tak kvalitu odpovídající svým potřebám.

TOTO JE ZÁKLAD

Kleště – nejlépe „kombinačky“

Šroubováky – nejlépe ve velikostech 4–10 mm (případně s vyměnitelným hrotem a sadou hrotů); přemýšlejte, zda by se vám nevyplatil aku šroubovák

Kladivo (může být dvou velikostí)

Metr

Vrtačka

Pilka (ideálně na dřevo a kov)

Klíče – prstencové, nástrčné (gola sady)

Vodováha