Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak se zbavit octomilek: 8 rad, které skutečně fungují

/
  • (Shutterstock)
    10. července 2017 ● 06:00

    Octomilky, nebo také vinné mušky. Od léta až do podzimu jich máme v domácnostech plno a jsoi neobyčejně otravné. V hejnech sedají na všechno ovoce, zeleninu, na kuchyňské utěrky... Není jednoduché se jich zbavit. My vám poradíme osvědčené triky, jak na ně.

  • 1.

    Vyhoďte přezrálé ovoce a zeleninu

    Autor: Shutterstock.com

    Ovoce je pro tento nepříjemný malý hmyz největším lákadlem. Tam, kde nahnívá, nebo dokonce kvasí je pak úplný ráj pro octomiulky. Takže se po domácnosti pořádně rozhlédněte a zlikvidujte přezrálé, nahnilé, poškozené nebo naříznuté ovoce a zeleninu. To ovšem nestačí je jen tak vyhodit do odpadkového koše. Vyhoďte je rovnou ven do popelnice. Do domácího koše se totiž octomilky dostanou strašně snadno a tam se zase vesele množí.

  • 2.

    Pozor na sladké šťávy a neumyté skleničky

    Autor: Shutterstock.com

    Dotěrný minihmyz si libuje i v ovocných šťávách, limonádách, zbytcích vína, džusech a podobně. Proto nenechávejte nedopité a neumyté skleničky na lince, ve dřezu nebo v pootevřené myčce. I do ní se mušky snadno dostanou. Nejlepší je po vypití podobných nápojů sklenice hned opláchnout, aby v nich nezůstala ani trocha sladkého nebo kvašeného lákadla.

  • 3.

    Čistěte, čistěte a zase čistěte


    Autor: Shutterstock.com

    Přestože si myslíte, že jste pro dokonalý úklid kuchyně udělali maximum, mušek máte pořád spoustu? Pak pořádně omyjte horkou vodou a octem i odpadkový koš a propláchněte sifon u výlevky. Stačí na to vařící voda, taky trochu octa a jar. Octomilkám totiž stačí i zbytky šťáv a jídel, které na těchto místech můžou uvíznout. Důležité je i častěji prát a vyměňovat utěrky, na kterých zbytky "octomilských" lákadel ulpívají také.

  • 4.

    Sypte hřebíček


    Autor: Shutterstock.com

    Když se chcete zbavit octomilek co nejrychleji, ke všem uvedeným opatřením přidejte i následující: mušky nemají kupodivu rády aroma hřebíčku. Zásobte se tímto voňavým kořením a například na porcelánových miskách jej rozložte na různých místech v kuchyni i v jiných částech domu. Vůně mušky vyžene.

  • 5.

    Popadněte lux


    Autor: Shutterstock.com

    Ne úplně důslednou, ale zato účinnou metodou, jak se kvasných mušek zbavovat – nebo je alespoň omezovat – je obyčejné luxování: položte na talíř nějaký jejich pamlsek – třeba nahnilé jablko nebo hrušku – a až jich na ovoce zasedne hejno, prostě je vyluxujte.

  • 6.

    Připravte past


    Autor: wikihow.com

    Dobrou metodou je kladení pastí, ale musí jich být víc než jedna. Je to jednoduché. Vezměte tak tři plastové lahve, uřízněte je někde v půli a nalijte do nich ovocnou šťávu s vodou. Potom torzo lahve přikryjte jemným mikrotenem nebo potravinovou fólií, v ní udělejte vidličkou dírky. Mušky se přes dírky do lahve hravě dostanou a při svém hodování se v pamlsku utopí.

  • 7.

    Kupte si masožravou


    Autor: Shutterstock.com

    Dalším pomocníkem proti octomilkám můžou být okrasné masožravé květiny. Ideální je například tučnice, která je navíc velmi dekorativní a specializuje se právě na odchyt drobného hmyzu. Octomilkami se může doslova přejíst.

  • 8.

    Není nad mucholapky


    Autor: archiv

    V drogeriích se dají koupit i mucholapky, které se nalepují v tomto případě nejčastěji poblíž odpadkových košů nebo oken. Obsahují feromony, které otravné mušky nalákají, ty se nalepí a je s nimi konec.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy