Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 pokojových rostlin, které vám doma asi nevydrží. U sebe chybu nehledejte!

/
  • Azalka patří mezi nejoblíbenější zimní kvetoucí pokojovky.
    Azalka patří mezi nejoblíbenější zimní kvetoucí pokojovky. (Shutterstock.com)
    5. října 2015 ● 06:00

    Azalka, banánovník, sloní ucho nebo třeba bazalka. Většina z nich patří k oblíbeným pokojovkám, často se však stane, že i přes všechnu vaši péči dříve či později uhynou. Můžeme vás uklidnit, není to zas až tak vaše chyba. Přestaňte se tedy obviňovat z neschopnosti, prozradíme vám, v čem je problém.

  • 1.

    Ktenante (Ctenanthe)

    2445150:gallery:true:trueNajdete je v každém obchodě s květinami. Je totiž velmi oblíbená díky dekorativním barevným listům. Původním domovem této krásné pokojové rostliny je ale tropická Brazílie. Proto jde o rostlinu na pěstování velmi náročnou a vyžadující specifickou péči. Má ráda polostín, mírnou zálivku a velmi vlhký vzduch. Stín vydrží, dobře ale roste jen při rozptýleném světle. Nenechávejte ji na přímém slunečním světle, mění pak rozměr i barvu listů.

     

    Ktenante má ráda teplo, teplota nikdy nesmí klesnout pod 18°C. Nemá ráda průvan a prudké změny teplot, ani častou změnu stanoviště. Protože má ráda vlhký vzduch do 90%, je časté rosení nezbytné. Květináč můžeme obložit vlhkým mechem nebo umítit na misku s vlhkým keramzitem. Mladé rostliny se nejlépe pěstují v teráriu nebo v pokojovém skleníčku.

  • 2.

    Azalka

    Azalka
    Autor: scom
    Tahle kráska patří k nejoblíbenějším pokojovým zimním květinám. Většině z nás ale nevydrží déle než několik měsíců. Stačí ale jen dodržet několik zásad pro její pěstování a bude vaši domácnost zdobit další roky. V první řadě je třeba si uvědomit, že na rozdíl od předchozí tropické rostliny není vyhřátý obývák pro azalku to pravé místo. Lépe jí bude mezi okny nebo v chodbě na okenním parapetu, pokud pod ním není radiátor.

     

    V období růstu a tvorby poupat jí stačí teplota kolem deseti stupňů. Kvetoucí rostlina pak snese teplotu kolem osmnácti až dvaceti stupňů po celou dobu kvetení. Azalky jsou také poměrně náročné na vodu. Pokud si myslíte, že byste jejich potřebu vody neodhadli, ponořte květináč s rostlinou dvakrát týdně do vody asi na půl hodiny a pak nechte přebytečnou vodu odkapat.

  • 3.

    Sloní ucho – alokázie

    2445231:gallery:true:true

    Alokázie je díky svým dekorativním listům stále žádanější pokojovou rostlinou, přestože je jedovatá. Pokud jí věnujete tu správnou péči, může váš byt zdobit dlouhé roky. Není to s ní ale tak úplně jednoduché.

     

    Její pěstování je náročnější především s ohledem na vlhkost vzduchu. Do paneláku si ji proto raději nepořizujte. Pomůžete jí pravidelným rosením měkkou převařenou vodou. Při používání vody z kohoutku dochází k hnědým skvrnám na listech. Nemáte-li rozprašovač, vystačíte si i s občasným otřením listů vlhkou měkkou utěrkou. Při pravidelném zvlhčování může v bytech alokázie úspěšně růst. Někdy stačí mít u rostliny na parapetu také mističku s vodou nebo vlhký keramzit, aby vzdušná vlhkost vzlínala na listy.

     

    Má ráda teplotu kolem 25 °C i vyšší, v zimě by pak teplota neměla klesnout pod 18 °C. Není příliš náročná na světlo a spokojí se i se stinnými zákoutími bytů a domů.  Na stinnějších stanovištích se listy ale tak dobře nevybarvují. Dobře snáší plné světlo, ideální jsou východní, severní či západní okna.

  • 4.

    Banánovník

    2445255:gallery:true:trueBanánovník je velice zajímavá a krásná rostlina. Má ale značně specifické nároky na vlhkost a živiny, proto se jeho pěstování ne každému daří. Aby se banánovníku dařilo, potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost a teplotu od dvaceti do pětadvaceti stupňů Celsia.

     

    Nižší vlhkost můžete nahradit pravidelným rosením listů. Rostlina také vyžaduje častou a vydatnou zálivku, ale pozor, abyste ji nepřelili. Důsledkem by bylo uhnívání kořenů a její úhyn. Nedostatek vody poznáte podle vybledlého zbarvení listů. Banánovníky jsou žíznivé obzvlášť v teplých měsících, kdy při zálivce vyžadují přes litr vody a hnojení plnými hnojivy s vyšším obsahem draslíku a dusíku.

     

    Banánovníku musíte také dopřát dostatek světla. Dejte ho co nejblíže k oknu, ale ne na severní stranu. Kvete nejčastěji třetím rokem a v tomto období zvláště nesnáší jakékoliv přesouvání a stěhování. K vyzrání plodů vyžaduje alespoň tři a půl měsíce v teplém prostředí. Aby vám rostl rovnoměrně, otáčejte ho za sluncem, samozřejmě kromě doby květení.

  • 5.

    Bazalka

    Bazalka
    Autor: i-tescoma.cz
    Bazalka sice není tak úplně pokojovou rostlinou, ale vzhledem k její narůstající oblíbenosti v kuchyni si ji domů na parapet pořizuje téměř každý z nás. Bohužel obvykle nevydrží víc než jen pár dnů. Důvodem může být nedostatek světla. Tyto rostliny totiž potřebují alespoň šest hodin přímého slunečního světla každý den.

     

    A také teplo a bohatou zálivku. Půda by nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Pozor, nadbytečná zálivka rostlině také škodí.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy